Wortels
Felgekleurde supergroente
Intro
Wortels zijn een van de populairste groentesoorten. Je kunt ze op heel veel manieren bereiden, ze smaken lekker zoet en je kunt ze ook gewoon rauw eten. En wat voedingsstoffen betreft zijn wortels ook echte toppers, want ze bevatten onder andere bètacaroteen. Dat wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en dat is dan weer goed voor de ogen. Als je ze regelmatig eet, krijgt je huid een prachtige lichtbruine teint.

Wat zijn wortels?
De wortel (Umbelliferae, Apiaceae) is een wortelgewas, dat net als koriander, komijn en venkel tot de schermbloemfamilie behoort. Het bijzondere is dat de wortel koolhydraten bevat en ook nog eens eetbaar is. Wortels worden ook wel penen genoemd.
De oranje wortel is natuurlijk de bekendste, maar ooit was de wortel paars of wit. Want wat de meeste mensen niet weten: in de achttiende eeuw is de oranje wortel door Nederlandse kwekers ontwikkeld. Inmiddels liggen er niet alleen oranje, maar ook gele, witte, rode en paarse wortels in de winkel.

Waar komt de wortel vandaan?
Wortels behoren tot de oudste groenten, maar waar ze precies vandaan komen is onbekend. Wetenschappers zijn er daarentegen toch zeker van, dat de eerste wilde wortels uit Noord-Afrika, Zuidwest-Azië en Zuid-Europa kwamen. Zij vormen de basis voor de latere gekweekte wortelsoorten. Inmiddels worden wortels overal ter wereld geteeld.
Welke soorten zijn er allemaal?
Grofweg zijn er twee soorten: bospeen en waspeen. Bospenen worden in juni geoogst en bevatten tot 6 procent suiker. Waspenen worden later geoogst en hebben dan ook niet meer zo'n hoog suikergehalte.
Waar komt de wortel vandaan?
Wortels behoren tot de oudste groenten, maar waar ze precies vandaan komen is onbekend. Wetenschappers zijn er daarentegen toch zeker van, dat de eerste wilde wortels uit Noord-Afrika, Zuidwest-Azië en Zuid-Europa kwamen. Zij vormen de basis voor de latere gekweekte wortelsoorten. Inmiddels worden wortels overal ter wereld geteeld.
Gele wortels:
Mellow Yellow
Yellow Stone
Witte wortels:
Creme de Lite
White Satin
Paarse wortels:
Deep Purple
Purple Elite
Purple Haze
Rode of roodpaarse wortels:
Cosmic Purple
Nutri Red
Red Samurai
Oranje wortels:
Adelaide
Chantenay Red Cored
Laguna
Pariser Markt
Parmex
Sugarsnax
Flyaway
Ingot
Nantaise
Romance
Rotin
Ochsenherz
Robila
Rolanka
Rote Riesen
Sperlings Cubic
Wanneer zijn wortels in het seizoen?
Van juni tot oktober
Wortels zijn op heel veel manieren te gebruiken in de keuken. We geven graag wat tips voor de bereiding:
Soepen, puree, groenteschotels, gebak (bijvoorbeeld taart), smoothies en rijst- en pastagerechten
Dit ligt er onder andere aan wortelproducten in de supermarkt:
Wortelchips
Wortelpoeder
Wortellikeur
Wortelsap
Voedingswaarden per 100 gram wortel:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 35 |
Vet | 0g |
Koolhydraten | 8,2g |
Vezels | 3g |
Suiker | 3,5g |
Eiwit | 0,8g |
Voedingsstoffen in wortels:
Vitaminen:
Alfacaroteen, bètacaroteen, vitamine B, C en E
Mineralen:
Natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfaat, ijzer en zink