Dadelstroop
Natuurlijk alternatief voor suiker
Intro
Taart, chocolade en ijs: allemaal superlekker, maar ze bevatten wel veel suiker! En dat is op den duur niet al te best voor ons lijf. Gelukkig bestaan er inmiddels alternatieve natuurlijke zoetstoffen zoals dadelstroop.
Dadelstroop is qua smaak, zoetheid en calorieën beter dan gewone suiker. Maar dat is nog niet alles: het heeft een positief effect op de spijsvertering én werkt antibacterieel.

Wat is dadelstroop?
Dadelstroop wordt gemaakt van dadels (van de dadelpalm) en water. Lekker korte ingrediëntenlijst, niets meer aan doen.
De stroop wordt in de Arabische keuken al eeuwenlang voor verschillende gerechten en toetjes gebruikt. Ook hier zijn dadels (meestal in gedroogde vorm) enorm populair. Dadelstroop is echter nog niet zo bekend.

Waar komt dadelstroop vandaan?
Dadelstroop wordt al eeuwenlang in de Arabische keuken gebruikt en is daar al even lang een geliefd ingrediënt. De stroop wordt gemaakt van de dadels, de vruchten van de dadelpalm (Phoenix). Oorspronkelijk komt de palm uit de landen rondom de Perzische Golf. Vandaag de dag wordt de woestijnvrucht vooral in mediterrane landen als Marokko, Algerije, Tunesië en Egypte geteeld.
Welke soorten zijn er allemaal?
Net zoals bij veel andere producten geldt hier ook: er is niet slechts één dadelsoort. Sukari, Ajwa, Barhi, Anbara: het zijn allemaal soorten dadels. Maar de onbetwiste koningin van de dadels is toch wel de Medjool, ook bekend als Californische dadel. De soorten hebben allemaal een andere zoete smaak en consistentie.
Wanneer zijn dadels in het seizoen?
Van juli tot augustus-oktober
Je kunt dadelstroop als suikervervanger gebruiken in:
Gebak, desserts, warme en koude dranken, dressings, soepen, sauzen en marinades.
Voedingswaarden van dadelstroop per 100 gram:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 270 |
Vet | 0g |
Koolhydraten | 67g |
Vezels | 3g |
Suiker | 61g |
Eiwit | 1g |
Voedingsstoffen in dadels:
Vitaminen:
Bètacaroteen, vitamine C en D en foliumzuur
Mineralen:
Calcium, kalium, magnesium, ijzer, fosfaat en natrium
Aminozuren:
Tryptofaan