Verwerk leveringen, beheer abonnementen, verzamel punten

Sperziebonen

Fris en heerlijk!

Greenbeans

Intro

De prinses onder de bonen. Waarom ze ook wel prinsessenboon wordt genoemd? Omdat ze jong en daarom zeer fijn is. Daarom is dit veelzijdige ingrediënt populair in keukens over de hele wereld. Informatie over de voedingswaarde, bereidingswijzen en gezonde Every-gerechten waarin sperziebonen zijn verwerkt, lees je hier.

Green Beans

Wat is de sperzieboon?


De sperzieboon is een variant van de groene boon, een struikboon (Phaseolus vulgaris var. nanus) en daarmee familie van de peulvruchten. Hij is groen, klein en heeft kleine, dunne of helemaal geen zaden. Doordat hij jong geoogst wordt, is hij vroeg rijp en heeft hij een fijne maar aromatische smaak. De boon kan in zijn geheel worden gegeten, inclusief de draadloze schil.

green beans

Waar komt de sperzieboon vandaan?

De sperzieboon werd door kolonisten in de 16e eeuw vanuit Midden- en Zuid-Amerika naar Europa gebracht. In Europa groeide de sperzieboon overal. Sommigen soorten komen uit Afrika.

Welke soorten zijn er allemaal?


Apollo

- 10 cm lang

- Zeer vroegrijp

- Resistent

- Gebruikt in de gastronomische keuken

Delinel

- Franse stamslaboon

- Hoge opbrengst

- Resistent tegen virussen

Filetty

- Stamboon

- 12-14 cm lang en recht

- Middelvroeg

Molly

- Opvolgingsras van Prinzessa

- 12 cm lange, groene peul zonder graan

- Resistent

Primavera

- Hoge opbrengst

- 13-14 cm lang

- Recht

- Gladde, ronde, knapperige, groene peul

- Resistent tegen ziektes

Prinzessa

- Zacht

- Middelvroege oogst

- Middellang

- Vlezige, ronde, gebogen peul

- Weersbestendig

- Resistent tegen ziektes

Wanneer is de sperzieboon in seizoen?

Tussen juli en oktober.

Onze tips voor het bereiden van sperziebonen:

Snijd de uiteinden af en kook of stoom ze ongeveer 10 minuten in heet water. Giet ze af.

Sperziebonen passen goed bij:

Barbecue, wokgerechten, salades, als bijgerecht of in een veggie-bowl

Sperziebonen zijn ook verkrijgbaar als conserven of diepgevroren.

Als je ze wilt invriezen, blancheer ze dan in kokend water en schrik vervolgens in ijskoud water.

Voedingswaarden per 100 gram sperziebonen:

Gemiddelde voedingswaarden100g
Calorieën 31
Vet 0,1g
Koolhydraten 7g
Voedingsvezels 3,4g
Suiker 3,3g
Eiwit 1,8g

Voedingsstoffen in sperziebonen:

Isoleucine, lysine, fasine, fyto-oestrogenen, polyfenolen, purines en valine.

Vitaminen:

Vitamine B (waaronder B1, B2, B6, B9) en bètacaroteen

Mineralen:
IJzer, kalium, calcium, magnesium en zink

Lekkere Every-gerechten met sperziebonen:

DAT SMAAKT NAAR MEER

Tijdelijk aanbod: 20% korting op je eerste bestelling en 15% op de volgende twee!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Geen zorgen, wij hebben ook een hekel aan spam. Je gegevens zijn veilig.