Sperziebonen
Fris en heerlijk!
Intro
De prinses onder de bonen. Waarom ze ook wel prinsessenboon wordt genoemd? Omdat ze jong en daarom zeer fijn is. Daarom is dit veelzijdige ingrediënt populair in keukens over de hele wereld. Informatie over de voedingswaarde, bereidingswijzen en gezonde Every-gerechten waarin sperziebonen zijn verwerkt, lees je hier.

Wat is de sperzieboon?
De sperzieboon is een variant van de groene boon, een struikboon (Phaseolus vulgaris var. nanus) en daarmee familie van de peulvruchten. Hij is groen, klein en heeft kleine, dunne of helemaal geen zaden. Doordat hij jong geoogst wordt, is hij vroeg rijp en heeft hij een fijne maar aromatische smaak. De boon kan in zijn geheel worden gegeten, inclusief de draadloze schil.

Waar komt de sperzieboon vandaan?
De sperzieboon werd door kolonisten in de 16e eeuw vanuit Midden- en Zuid-Amerika naar Europa gebracht. In Europa groeide de sperzieboon overal. Sommigen soorten komen uit Afrika.
Welke soorten zijn er allemaal?
Apollo
- 10 cm lang
- Zeer vroegrijp
- Resistent
- Gebruikt in de gastronomische keuken
Delinel
- Franse stamslaboon
- Hoge opbrengst
- Resistent tegen virussen
Filetty
- Stamboon
- 12-14 cm lang en recht
- Middelvroeg
Molly
- Opvolgingsras van Prinzessa
- 12 cm lange, groene peul zonder graan
- Resistent
Primavera
- Hoge opbrengst
- 13-14 cm lang
- Recht
- Gladde, ronde, knapperige, groene peul
- Resistent tegen ziektes
Prinzessa
- Zacht
- Middelvroege oogst
- Middellang
- Vlezige, ronde, gebogen peul
- Weersbestendig
- Resistent tegen ziektes
Wanneer is de sperzieboon in seizoen?
Tussen juli en oktober.
Onze tips voor het bereiden van sperziebonen:
Snijd de uiteinden af en kook of stoom ze ongeveer 10 minuten in heet water. Giet ze af.
Sperziebonen passen goed bij:
Barbecue, wokgerechten, salades, als bijgerecht of in een veggie-bowl
Sperziebonen zijn ook verkrijgbaar als conserven of diepgevroren.
Als je ze wilt invriezen, blancheer ze dan in kokend water en schrik vervolgens in ijskoud water.
Voedingswaarden per 100 gram sperziebonen:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 31 |
Vet | 0,1g |
Koolhydraten | 7g |
Voedingsvezels | 3,4g |
Suiker | 3,3g |
Eiwit | 1,8g |
Voedingsstoffen in sperziebonen:
Isoleucine, lysine, fasine, fyto-oestrogenen, polyfenolen, purines en valine.
Vitaminen:
Vitamine B (waaronder B1, B2, B6, B9) en bètacaroteen
Mineralen:
IJzer, kalium, calcium, magnesium en zink