Boerenkool
Koning der kolen
Intro
Boerenkool is een populaire wintergroente die bomvol antioxidanten zit. Die beschermen het lichaam onder andere tegen ontstekingen en chronische ziekten. Doe 'm in je smoothie of maak er chips van. Hoe je hem ook eet, het is een echte superfood die in wereldsteden als New York helemaal hip is.
Boerenkool wordt pas na de eerste vorst geoogst; zo behoudt hij zijn nootachtige smaak.

Wat is boerenkool?
Boerenkool is een koolsoort (Brassica oleracea) en behoort tot de kruisbloemenfamilie (Brassica). De bladeren kunnen diverse kleuren hebben: van donkergroen tot donkerpaars. Door de vorst behoudt de kool zijn ietwat zoete aroma. Want die lage temperaturen stoppen het proces waarbij de kool alsmaar bitterder wordt. Door de fotosynthese, die wel doorgaat, ontstaat er meer suiker.

Waar komt boerenkool vandaan?
Boerenkool komt overal ter wereld voor en is tegen verwachting in niet typisch Nederlands. Net als andere koolsoorten stamt ook boerenkool van de wilde kool af; die laatste komt inheems voor in de warme gebieden rondom de Middellandse Zee. Daar werd wilde kool al in de derde eeuw voor Christus verbouwd; hij werd vooral als geneeskrachtige plant gezien. In Nederland eten we boerenkoolstamppot, maar in Duitsland kennen ze hem ook; daar wordt hij samen met aardappelen en worst gegeten, maar dan niet in stamppotvorm. Soms doen ze er ook nog spek bij.
Welke soorten zijn er allemaal?
Enkele bekende boerenkoolrassen:
Frostara
Halfhoge Moskrul
Kadett
Lerchenzunge
Nero di Toscana
Roter Grünkohl
Westlandse Winter
Winnetou
Winterbor
Wanneer is boerenkool in seizoen?
Van eind september tot begin maart
Onze bereidingstips voor boerenkool:
In de stamppot, als bijgerecht, in pastagerechten, in groenteschotels, in ovengerechten en risotto's, in salades of als chips.
Voedingswaarden per 100 gram boerenkool:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 50 |
Vet | 0,7g |
Koolhydraten | 10g |
Vezels | 2g |
Suiker | 0g |
Eiwit | 3,3g |
Voedingsstoffen in boerenkool:
Vitaminen:
Bètacaroteen, vitamine C, E en K en foliumzuur
Mineralen:
Natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfaat, ijzer en zink
Secundaire plantenstoffen:
Flavonoïde en Carotinoïde
Vet:
Omega-3-vetzuren
*Boerenkool is niet alleen gezond, maar ook een alkalische groente