Verwerk leveringen, beheer abonnementen, verzamel punten

Boerenkool

Koning der kolen

kale

Intro

Boerenkool is een populaire wintergroente die bomvol antioxidanten zit. Die beschermen het lichaam onder andere tegen ontstekingen en chronische ziekten. Doe 'm in je smoothie of maak er chips van. Hoe je hem ook eet, het is een echte superfood die in wereldsteden als New York helemaal hip is.

Boerenkool wordt pas na de eerste vorst geoogst; zo behoudt hij zijn nootachtige smaak.

kale

Wat is boerenkool?

Boerenkool is een koolsoort (Brassica oleracea) en behoort tot de kruisbloemenfamilie (Brassica). De bladeren kunnen diverse kleuren hebben: van donkergroen tot donkerpaars. Door de vorst behoudt de kool zijn ietwat zoete aroma. Want die lage temperaturen stoppen het proces waarbij de kool alsmaar bitterder wordt. Door de fotosynthese, die wel doorgaat, ontstaat er meer suiker.

kale2

Waar komt boerenkool vandaan?

Boerenkool komt overal ter wereld voor en is tegen verwachting in niet typisch Nederlands. Net als andere koolsoorten stamt ook boerenkool van de wilde kool af; die laatste komt inheems voor in de warme gebieden rondom de Middellandse Zee. Daar werd wilde kool al in de derde eeuw voor Christus verbouwd; hij werd vooral als geneeskrachtige plant gezien. In Nederland eten we boerenkoolstamppot, maar in Duitsland kennen ze hem ook; daar wordt hij samen met aardappelen en worst gegeten, maar dan niet in stamppotvorm. Soms doen ze er ook nog spek bij.

Welke soorten zijn er allemaal?

Enkele bekende boerenkoolrassen:

Frostara

Halfhoge Moskrul

Kadett

Lerchenzunge

Nero di Toscana

Roter Grünkohl

Westlandse Winter

Winnetou

Winterbor

Wanneer is boerenkool in seizoen?

Van eind september tot begin maart

Onze bereidingstips voor boerenkool:

In de stamppot, als bijgerecht, in pastagerechten, in groenteschotels, in ovengerechten en risotto's, in salades of als chips.

Voedingswaarden per 100 gram boerenkool:

Gemiddelde voedingswaarden100g
Calorieën50
Vet 0,7g
Koolhydraten 10g
Vezels 2g
Suiker 0g
Eiwit 3,3g

Voedingsstoffen in boerenkool:

Vitaminen:

Bètacaroteen, vitamine C, E en K en foliumzuur

Mineralen:

Natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfaat, ijzer en zink

Secundaire plantenstoffen:

Flavonoïde en Carotinoïde

Vet:

Omega-3-vetzuren

*Boerenkool is niet alleen gezond, maar ook een alkalische groente

Probeer ook eens de Every.-producten met boerenkool:

DAT SMAAKT NAAR MEER

Tijdelijk aanbod: 20% korting op je eerste bestelling en 15% op de volgende twee!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Geen zorgen, wij hebben ook een hekel aan spam. Je gegevens zijn veilig.