Bloemkool
Gezond, lekker en veelzijdig
Intro
Bloemkool: je kunt 'm rauw, gekookt, gebakken of gestoomd eten. Hij is dus lekker veelzijdig en je kunt hem in heel veel soorten gerechten gebruiken. In Nederland staat bloemkool zelfs in de top 10 van populairste groentesoorten. Echt een topper uit de Nederlandse keuken. Samen met béchamelsaus past hij bij (bijna) elk gerecht. Daarnaast zit hij barstensvol mineralen, vitamine B en C en hij bevat ook een aantal secundaire plantenstoffen.

Wat is bloemkool?
Bloemkool (Brassica oleracea var. botrytis) behoort tot de familie van kruisbloemen (Cruciferae, Brassicaceae). Bloemkool heet zo, omdat datgene wat we van deze plant eten eigenlijk de bloemenknopjes zijn. Want uit het witte gedeelte kunnen bloemen groeien.
In de meeste supermarkten ligt de witte bloemkool, maar er bestaan ook groene, paarse en oranje bloemkolen. En die kleuren ontstaan helemaal zonder toevoeging van chemische stofjes. Dat er verschillende kleuren bloemkool zijn, komt door de kleuren in de plant zelf (respectievelijk chlorofyl, anthocyaan en caroteen).

Waar komt de bloemkool vandaan?
Hij komt oorspronkelijk uit Azië, maar wordt al sinds vierhonderd jaar in Europa geteeld.
Welke soorten zijn er allemaal?
Naast de vertrouwde witte bloemkool zijn er nog andere kleuren: groen, oranje en paars. Ook de romanesco is een bloemkoolsoort.
Wanneer is de bloemkool in seizoen?
Van mei tot oktober
Onze bereidingstips voor bloemkool:
Gefrituurd, gebakken of geroosterd. Ideaal als koolhydraatarm alternatief voor rijst en perfect voor gratin, soep of rauwkostsalade.
Voedingswaarden per 100 gram bloemkool:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 25 |
Vet | 0,3g |
Koolhydraten | 5g |
Vezels | 2g |
Suiker | 1,7g |
Eiwit | 1,9g |
Voedingsstoffen in bloemkool:
Vitaminen:
Bètacaroteen, vitamine B, C en E en foliumzuur
Mineralen:
Natrium, kalium, calcium, fosfaat, ijzer en zink