Aubergine
Heerlijke telg van de nachtschadefamilie
Intro
De aubergine is niet meer weg te denken uit onze keuken. Doordat hij geen uitgesproken smaak heeft, kun je hem op veel manieren bereiden. Hij is een populair ingrediënt in de mediterrane en Arabische keuken.
Maar waar komt de aubergine vandaan, welke voedingsstoffen zitten erin en hoe bereid je hem het beste? Je leest het hier.

Wat zijn aubergines?
De aubergine (Solanum melongena) is een subtropische plant uit Azië; hij behoort tot de familie van nachtschades. Ook tomaten en paprika behoren tot die familie.
Aubergines kunnen tot 20 cm lang worden. Ze hebben een donkerpaarse tot zwarte schil, lijken qua vorm een beetje op een knuppel en hun vruchtvlees is sponsachtig. Vraag het een botanicus en die zal zeggen dat de aubergine eigenlijk een bes is. Deze vrucht is populair bij vegans en vegetariërs, juist door die sponsachtige consistentie.

Waar komen aubergines vandaan?
Het vermoeden is, dat ze oorspronkelijk uit Azië komen. Daar worden ze al meer dan 4000 jaar geteeld.
Welke soorten zijn er allemaal?
Er zijn vele soorten aubergines: ovaal, rond, lang of juist peervormig. Daarnaast zijn er diverse kleuren en patronen: gevlekt, donkerpaars, zwart en zelfs wit. Een greep uit de populaire soorten:
Antigua
- Kleur: wit-paarse strepen, zacht vruchtvlees
- Smaak: licht fruitig
Apple green
- Kleur: groen, stevig vruchtvlees
- Smaak: licht kruidig
Barbentane
- Kleur: donkerpaars, zacht vruchtvlees
- Smaak: licht fruitig
Blaukönigin
- Kleur: blauwpaars, zacht vruchtvlees
- Smaak: licht fruitig
Black Beauty
- Vaak in de supermarkt te vinden
- Kleur: donkerpaars, zacht vruchtvlees
- Smaak: fruitig, herfstig
Little Spooky
- Kleur: wit, zacht vruchtvlees
- Smaak: aromatisch, herfstig
Orangenprinz
Kleur: groen-oranje, stevig vruchtvlees
- Smaak: kruidig (wordt snel bitter)
Udmalbet
- Witte en donkerpaarse strepen, niet heel stevig
- Smaak: fruitig (wordt snel bitter)
Violetta di Firenze
- Kleur: wit-lichtpaars, zacht
- Smaak: mild en fruitig
Wanneer zijn aubergines in het seizoen?
Van augustus tot oktober
Onze bereidingstips voor aubergine:
Geroosterd, gegrild, gevuld, of in de curry of ratatouille, of als dip.
Voedingswaarden per 100 gram aubergine:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 25 |
Vet | 0,2g |
Koolhydraten | 6,5g |
Vezels | 3g |
Suiker | 3,5g |
Eiwit | 1g |
Voedingsstoffen in aubergines:
Vitaminen:
Bètacaroteen, vitamine B, C en E en foliumzuur
Mineralen:
Natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfaat, ijzer, zink
Secundaire plantenstoffen:
Anthocyanen en fenolzuren