Tuinbonen
Inheems superfood
Intro
De tuinboon staat ook bekend als labboon en flodderboon, om maar een paar van de benamingen te noemen. Hoe je hem ook noemt, dat hij een reeds lang vergeten superfood is, staat buiten kijf. De tuinboon is de afgelopen jaren steeds vaker als veevoer gebruikt. Dit proteïnebommetje bevat enorm veel eiwit (23 gram per 100 gram) en er zitten ook nog eens veel vitaminen en mineralen in. De voedingsindustrie heeft deze prachtboon inmiddels ook ontdekt: hij wordt gebruikt bij het maken van meel, pasta en andere deegwaren.

Wat zijn tuinbonen?
De tuinboon (Vicia faba) is een peulvrucht. Hij behoort, net als linzen en kikkererwten, tot de ondersoort van de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). Eigenlijk is de tuinboon geen echte boon, maar een wikke (Vicia).
De tuinboon is een eenjarige kruidachtige plant die tot twee meter hoog kan worden. Het is niet helemaal duidelijk van welke oerplant de tuinboon afstamt. Vandaag de dag worden tuinbonen alleen nog als voedselbron verbouwd.

Waar komen tuinbonen vandaan?
Waar de tuinbonen oorspronkelijk vandaan komen, is niet helemaal duidelijk. Er wordt vermoed dat ze uit het gebied rond de Middellandse Zee komen, of uit het Midden-Oosten, of zelfs uit de Himalaya. De tuinboon wordt tegenwoordig het meeste geteeld in China, Ethiopië en Groot-Brittannië, maar ook in Nederland zijn tuinboonvelden te vinden.
Welke soorten zijn er allemaal?
Witkiem
-Grote, lichtgekleurde tuinboon
Hangdown
-Groene tuinboon
Robin Hood
-Zachte, groene tuinboon
Wanneer zijn tuinbonen in het seizoen?
In juni, juli en augustus
Onze bereidingstips voor tuinbonen:
Als smeersel, in falafel en burgers, in de salade of als alternatief voor tarwe (bijv. pasta).
Voedingswaarden per 100 gram tuinboon:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 88 |
Vet | 0,7g |
Koolhydraten | 18g |
Vezels | 8g |
Suiker | 9g |
Eiwit | 8g |
Voedingsstoffen in tuinbonen:
Vitaminen:
Bètacaroteen, vitamine B, C, E en K1 en foliumzuur
Mineralen:
Kalium, calcium, fosfaat, natrium, magnesium, zink, ijzer, mangaan, koper, seleen
Secundaire plantenstoffen:
Flavonoïde