Parstinaak
Zoete comeback
Intro
De zoet-nootachtige wortelgroente die ook wel bekend staat als witte wortel, is echt thuis in Europa.
De pastinaak was lange tijd in de vergetelheid geraakt, maar maakt een serieuze comeback in de Nederlandse keuken.
De smaak ligt ergens tussen wortel en selderij en met het nootachtige aroma geeft hij onze soepen, salades en stoofschotels een zoetige hint.
Waarom verdient deze groente onze aandacht en hoe kunnen we hem gebruiken?
Hier lees je wat pastinaak te bieden heeft.

Wat is pastinaak?
Pastinaak is een kruising van aardappel en peterselie en behoort, net als de wortel en selderij, tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae).
Ze groeien in Azië en Europa. Nadat de oude Romeinen de pastinaak naar Midden-Europa brachten, ontwikkelde hij zich tot een belangrijk basisvoedsel, niet in het minst omdat pastinaak het hele jaar door groeit, bestand is tegen kou en weinig veeleisend is.
Vanaf de 18e eeuw moet de pastinaak plaats maken voor de aardappel vanwege hun nog kortere oogsttijd.
Aan de grootte (20-30 cm), romige kleur en vlezige consistentie kun je zien wanneer hij klaar is om te oogsten. Hierin lijkt hij op de wortelpeterselie.
Pastinaak bevat inuline (prebiotica), waardoor hij een gezonde spijsvertering en darmflora bevordert. Pastinaak is dus een prima alternatief voor diabetici. Door de lage nitraatwaarde is deze groente ook zeer geschikt voor kinderen en mensen met allergieën.

Waar komt pastinaak vandaan?
Pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied/Azië. Ze zouden daar al 3000 jaar geleden gecultiveerd zijn.
Welke soorten zijn er?
Aromata
- Kleur: wit-geel
- Smaak: nootachtig-zoet
Dicke Deern
- Kleur: crème-wit
- Smaak: intensief en sappig
Halflange Witte
- Kleur: crème-wit
- Smaak: intensief-zoet
Hollow Crown
- Kleur: wit-oranje
- Smaak: zoet-nootachtig
Turga
- Kleur: geel-wit
- Smaak: zoet
White Gem
- Kleur: wit
- Smaak: zoet
White King
- Kleur: wit
- Smaak: intensief, aromatisch
Wanneer is pastinaak in het seizoen?
Vanaf midden september en de hele winter door Vóór de vorst: selderijachtig van smaak Tijdens de vorst: meer aromatisch en zoeter
Onze bereidingstips voor pastinaak:
Pastinaak kan op vele manieren worden bereid en kan, net als wortelen, geschild of met schil worden gegeten.
Pastinaak is geschikt voor: Purees, stoofschotels, gratins, pastagerechten, salades (geraspt), soepen, sauzen en als smaakmaker.
Voedingswaarden per 100 gram pastinaak:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 75 |
Vet | 0,3g |
Koolhydraten | 18g |
Vezels | 4,9g |
Suiker | 4,8g |
Eiwit | 1,2g |
Voedingsstoffen in pastinaak:
Etherische oliën en pectine
Vitaminen:
Vitamine A, vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, vitamine C, vitamine E, vitamine K, foliumzuur en niacine
Mineralen:
Chloride, ijzer, kalium, calcium, koper, magnesium, mangaan, natrium, fosfor, zwavel en zink
Secundaire plantenstoffen:
Cumarine en furanocoumarines (Let op! Kan huiduitslag veroorzaken!)