Verwerk leveringen, beheer abonnementen, verzamel punten

Parstinaak

Zoete comeback

parsnip

Intro

De zoet-nootachtige wortelgroente die ook wel bekend staat als witte wortel, is echt thuis in Europa.
De pastinaak was lange tijd in de vergetelheid geraakt, maar maakt een serieuze comeback in de Nederlandse keuken.
De smaak ligt ergens tussen wortel en selderij en met het nootachtige aroma geeft hij onze soepen, salades en stoofschotels een zoetige hint.
Waarom verdient deze groente onze aandacht en hoe kunnen we hem gebruiken?
Hier lees je wat pastinaak te bieden heeft.

parsnip

Wat is pastinaak?

Pastinaak is een kruising van aardappel en peterselie en behoort, net als de wortel en selderij, tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae).

Ze groeien in Azië en Europa. Nadat de oude Romeinen de pastinaak naar Midden-Europa brachten, ontwikkelde hij zich tot een belangrijk basisvoedsel, niet in het minst omdat pastinaak het hele jaar door groeit, bestand is tegen kou en weinig veeleisend is.

Vanaf de 18e eeuw moet de pastinaak plaats maken voor de aardappel vanwege hun nog kortere oogsttijd.

Aan de grootte (20-30 cm), romige kleur en vlezige consistentie kun je zien wanneer hij klaar is om te oogsten. Hierin lijkt hij op de wortelpeterselie.

Pastinaak bevat inuline (prebiotica), waardoor hij een gezonde spijsvertering en darmflora bevordert. Pastinaak is dus een prima alternatief voor diabetici. Door de lage nitraatwaarde is deze groente ook zeer geschikt voor kinderen en mensen met allergieën.

pasnip

Waar komt pastinaak vandaan?

Pastinaak komt oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied/Azië. Ze zouden daar al 3000 jaar geleden gecultiveerd zijn.

Welke soorten zijn er?



Aromata
- Kleur: wit-geel
- Smaak: nootachtig-zoet

Dicke Deern
- Kleur: crème-wit
- Smaak: intensief en sappig

Halflange Witte
- Kleur: crème-wit
- Smaak: intensief-zoet

Hollow Crown
- Kleur: wit-oranje
- Smaak: zoet-nootachtig

Turga
- Kleur: geel-wit
- Smaak: zoet

White Gem
- Kleur: wit
- Smaak: zoet

White King
- Kleur: wit
- Smaak: intensief, aromatisch

Wanneer is pastinaak in het seizoen?

Vanaf midden september en de hele winter door Vóór de vorst: selderijachtig van smaak Tijdens de vorst: meer aromatisch en zoeter

Onze bereidingstips voor pastinaak:

Pastinaak kan op vele manieren worden bereid en kan, net als wortelen, geschild of met schil worden gegeten.

Pastinaak is geschikt voor: Purees, stoofschotels, gratins, pastagerechten, salades (geraspt), soepen, sauzen en als smaakmaker.

Voedingswaarden per 100 gram pastinaak:

Gemiddelde voedingswaarden100g
Calorieën75
Vet 0,3g
Koolhydraten 18g
Vezels4,9g
Suiker 4,8g
Eiwit 1,2g

Voedingsstoffen in pastinaak:

Etherische oliën en pectine

Vitaminen:

Vitamine A, vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, vitamine C, vitamine E, vitamine K, foliumzuur en niacine

Mineralen:

Chloride, ijzer, kalium, calcium, koper, magnesium, mangaan, natrium, fosfor, zwavel en zink

Secundaire plantenstoffen:

Cumarine en furanocoumarines (Let op! Kan huiduitslag veroorzaken!)

Onze lekkerste Every.-producten met pastinaak:

DAT SMAAKT NAAR MEER

Tijdelijk aanbod: 20% korting op je eerste bestelling en 15% op de volgende twee!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Geen zorgen, wij hebben ook een hekel aan spam. Je gegevens zijn veilig.