Tomaten
Mediterrane favoriet
Intro
Tomatoes are an immensely popular food, used intensely in mediterranean cuisines. It can be found in kitchens across the world and is popular due to its crisp umami sweetness, health benefits and vibrant colours.

Wat zijn tomaten?
Tomaten zijn eigenlijk eetbare bessen (Solanum lycopersicum) en technisch gezien fruit en geen groente.
Culinair wordt de tomaat echter als een groente gezien, omdat hij een veel lager suikergehalte heeft dan culinair fruit.
De domesticatie en teelt is terug te voeren tot de Azteken in Mexico.
In de 16e eeuw werd de tomaat door de Spanjaarden naar Europa gebracht als onderdeel van de Colombiaanse uitwisseling.

Waar komen tomaten vandaan?
Het exacte moment waarop de tomaat werd ontdekt is niet bekend, maar hij werd al in 500 voor Christus gedomesticeerd in Mexico.Tegenwoordig zijn China, India en Turkije de belangrijkste producenten van tomaten.
Welke soorten zijn er allemaal?
Er zijn talloze tomatensoorten, te veel om hier op te noemen, maar we hebben de meest bekende soorten op een rijtje gezet:
Struiktomaat
- Knapperig en klein
- Dikkere schil en vlezige consistentie
- Smaak: zoet tot scherp
- Kleuren: geel, oranje en rood
Kerstomaat
- Een van de meest geliefde soorten
- Smaak: zeer zoet
- Kleuren: rood, oranje, geel en paars
Romatomaat
- De Italiaanse lieveling
- Pruimvormig
- Smaak: fris, tuinsmaak
Vleestomaat
- Groot, vlezig en sappig
- Smaak: mild
- Kleuren: rood, donkerrood, oranje, geel en groen
Heirloom-tomaat
- Smaak: intensief tomaatachtig
- Verschillende formaten en kleuren
Cocktailtomaat
- Smaak: zoet
- Zachte en vlezige consistentie
Wanneer is het tomatenseizoen?
Tomaten houden van warm weer en hebben 3 maanden constante warmte nodig om geoogst te kunnen worden..
Ze worden meestal tussen mei en oktober gekweekt en geoogst, afhankelijk van de specifieke weersomstandigheden.
Onze bereidingstips voor tomaten:
Tomaten zijn uiterst veelzijdig en worden gebruikt in keukens over de hele wereld.Ze worden vaak rauw gegeten, maar ook als hoofdingrediënt in gerechten zoals:
Sauzen, stoofschotels, soepen, gepureerd, in salades, in pastagerechten en op brood/sandwiches.
Voedingswaarden per 100 gram tomaten:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 18 |
Vet | 0,2g |
Koolhydraten | 3,9g |
Vezels | 1,2g |
Suiker | 2,6g |
Eiwit | 0,9g |
Voedingsstoffen in tomaten:
Vitaminen:
Vitamine C, vitamine K, bètacaroteen en foliumzuur.
Mineralen:
Kalium, calcium, fosfor en lycopeen.