Verwerk leveringen, beheer abonnementen, verzamel punten

Tomaten

Mediterrane favoriet

Tomato

Intro

Tomatoes are an immensely popular food, used intensely in mediterranean cuisines. It can be found in kitchens across the world and is popular due to its crisp umami sweetness, health benefits and vibrant colours.

Tomaten

Wat zijn tomaten?


Tomaten zijn eigenlijk eetbare bessen (Solanum lycopersicum) en technisch gezien fruit en geen groente.


Culinair wordt de tomaat echter als een groente gezien, omdat hij een veel lager suikergehalte heeft dan culinair fruit.


De domesticatie en teelt is terug te voeren tot de Azteken in Mexico.

In de 16e eeuw werd de tomaat door de Spanjaarden naar Europa gebracht als onderdeel van de Colombiaanse uitwisseling.

tomaten

Waar komen tomaten vandaan?


Het exacte moment waarop de tomaat werd ontdekt is niet bekend, maar hij werd al in 500 voor Christus gedomesticeerd in Mexico.Tegenwoordig zijn China, India en Turkije de belangrijkste producenten van tomaten.

Welke soorten zijn er allemaal?

Er zijn talloze tomatensoorten, te veel om hier op te noemen, maar we hebben de meest bekende soorten op een rijtje gezet:

Struiktomaat

- Knapperig en klein

- Dikkere schil en vlezige consistentie

- Smaak: zoet tot scherp

- Kleuren: geel, oranje en rood

Kerstomaat
- Een van de meest geliefde soorten

- Smaak: zeer zoet

- Kleuren: rood, oranje, geel en paars

Romatomaat

- De Italiaanse lieveling

- Pruimvormig

- Smaak: fris, tuinsmaak

Vleestomaat

- Groot, vlezig en sappig

- Smaak: mild

- Kleuren: rood, donkerrood, oranje, geel en groen

Heirloom-tomaat

- Smaak: intensief tomaatachtig

- Verschillende formaten en kleuren

Cocktailtomaat

- Smaak: zoet

- Zachte en vlezige consistentie

Wanneer is het tomatenseizoen?

Tomaten houden van warm weer en hebben 3 maanden constante warmte nodig om geoogst te kunnen worden..


Ze worden meestal tussen mei en oktober gekweekt en geoogst, afhankelijk van de specifieke weersomstandigheden.

Onze bereidingstips voor tomaten:

Tomaten zijn uiterst veelzijdig en worden gebruikt in keukens over de hele wereld.Ze worden vaak rauw gegeten, maar ook als hoofdingrediënt in gerechten zoals:

Sauzen, stoofschotels, soepen, gepureerd, in salades, in pastagerechten en op brood/sandwiches.

Tomaten in Every.-producten (geheel of als tomatenpuree):

DAT SMAAKT NAAR MEER

Voedingswaarden per 100 gram tomaten:

Gemiddelde voedingswaarden100g
Calorieën 18
Vet 0,2g
Koolhydraten 3,9g
Vezels 1,2g
Suiker 2,6g
Eiwit 0,9g

Voedingsstoffen in tomaten:


Vitaminen:

Vitamine C, vitamine K, bètacaroteen en foliumzuur.

Mineralen:

Kalium, calcium, fosfor en lycopeen.

Tijdelijk aanbod: 20% korting op je eerste bestelling en 15% op de volgende twee!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Geen zorgen, wij hebben ook een hekel aan spam. Je gegevens zijn veilig.