Quinoa
Trendy superfood
Intro
De moeder van alle granen. De Inca's prezen dit supergraan al om zijn gezondheidsvoordelen.
In 2013 werd quinoa uitgeroepen tot levensmiddel van het jaar.
Wij vertellen je waarom quinoa een pseudograan wordt genoemd en waarom het zo'n voedingstrend is geworden. Daarnaast lees je alles over de mogelijke bereidingswijzen.

Wat is quinoa?
Quinoa is een pseudograan dat behoort tot het geslacht ganzenvoet en de amarantenfamilie (Amaranthaceae).
Het is niet veeleisend om te kweken. Al wordt quinoa bereid als graan, het is eigenlijk verwant aan spinazie.
Een quinoakorrel is 1-2 mm groot.
Quinoa is al meer dan 4000 jaar een basisvoedsel en wordt vaak gebruikt ter vervanging van maïs.
Dit kleine superfood is uiterst licht verteerbaar, bevordert de darmgezondheid dankzij het hoge vezelgehalte, helpt de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte te reguleren dankzij de complexe koolhydraatketens, en geeft je echt een verzadigd gevoel.
Daarnaast is het een belangrijke natuurlijke en vegan bron van eiwitten.
Quinoa is van nature glutenvrij en daarom zeer geschikt voor mensen met coeliakie of andere graanintoleranties.
Het wordt ook vaak gebruikt als remedie tegen verschillende aandoeningen.

Waar komt quinoa vandaan?
Quinoa wordt al ruim 4000 jaar in Zuid-Amerika gekweekt.
Welke soorten zijn er allemaal?
Er zijn in totaal 120 soorten quinoa die onderverdeeld worden in:
Wit/bleek geel
- Smaak: mild nootachtig
- Laag vetpercentage
- Kooktijd: 10-15 min.
Geel
- Smaak: mild nootachtig
- Laag vetpercentage
- Kooktijd: 10-15 min.
Rood
- Smaak: aromatisch
- Consistentie: korrelig
- Kooktijd: 15-20 min.
Zwart
- Smaak: aards
- Consistentie: harder dan rood
- Hoog gehalte aan secundaire plantaardige stoffen, uiterst krachtige antioxidant
- Kooktijd: 15-20 min.
De kleur hangt samen met het gehalte van secundaire plantenstoffen.
Wanneer is quinoa in het seizoen?
Quinoa is een eenjarige plant die groeit in pluimen vanaf begin tot midden april.
De oogst vindt plaats vanaf half september. De plant is zeer weerbestendig.
Zo bereid je quinoa:
Combineer 1 deel quinoa en 2 delen water in een pan. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen tot de quinoa al het water heeft geabsorbeerd. Laat 5 minuten staan en ga maak de quinoa vervolgens los met een vork.
Quinoa gebruik je in:
Salades, soepen, bowls, muesli, granola, gebak, pap of als rijstvervanger
Verwerk quinoa niet te lang om de voedingsstoffen te behouden.
Tip: je kunt quinoa heel goed gebruiken in meal prep: kook een grote portie, zet de gekookte quinoa in de koelkast en gebruik het de volgende dag in een gerecht naar wens.
Voedingswaarden per 100 gram quinoa:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 374 |
Vet | 5,8g |
Koolhydraten | 69g |
Vezels | 6g |
Suiker | 0g |
Eiwit | 13g |
Voedingsstoffen in quinoa:
Flavonoïden, fenolzuur, terpenoïden, saponinen en steroïden
Vitaminen:
Foliumzuur, bètacaroteen, vitamine A, vitamine B (o.a. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12), vitamine C, vitamine E, vitamine K en nicotinamide
Mineralen:
Calcium, chloride, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium, fosfor en zink