Romanesco
De broccoli van Rome
Intro
De broccoli van Rome, dankt zijn naam aan de plaats waar hij voor het eerst werd geoogst.
Namelijk: Rome.
Romanesco wordt vaak torentjesbloemkool genoemd, vanwege de 'torentjes' die deze bloemkool zijn grappige uiterlijk geven.
Ontdek hier wat romanesco speciaal maakt in vergelijking met de gewone bloemkool, hoe goed hij is voor je gezondheid en hoe hij het beste tot zijn recht komt.

Wat is romanesco?
Romanesco is een kool uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae) van de soort Brassica oleracea. Hij wordt ook wel groene torentjesbloemkool, broccoli van Rome of fractoli genoemd. Qua smaak ligt hij tussen broccoli en bloemkool, maar hij heeft een meer nootachtig en delicaat aroma. Wat betreft voedingswaarde overtreft hij de bloemkool, met beduidend meer vitaminen en mineralen. De consistentie is ook steviger dan die van bloemkool.
Daarnaast is romanesco zeer goed verteerbaar. In tegenstelling tot andere koolsoorten geeft hij veel minder een opgeblazen gevoel en brengt hij zelfs de maag tot rust

Waar komt romanesco vandaan?
Zo'n 400 jaar geleden werd romanesco in Rome verbouwd. Vandaag de dag wordt hij ook in Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland gekweekt.
Welke soorten zijn er allemaal?
Celio
- Snelgroeiend en eenjarig
- Robuust
Gitano
- Felgroen
- Stevig
- Piramidevormig
- Schimmelresistent
Navona
- Donkergroen
- Geen dekblad
- Krachtig
Punto Verde
- Donkergroen
- Krachtige en uniforme groei
- Stevig
- Resistent
- Aangename smaak
Veronica
- Felgroen
- Met torentjes
- Resistent
White Gold
- Neongroen
- Kleine torentjes
- Snelgroeiend
Wanneer is romanesco in het seizoen?
In Duitsland van eind mei tot begin oktober. De oogsttijd van Romanesco is in Frankrijk, Italië en Spanje langer dan in Duitsland en begint vroeger.
Bereiding van romanesco:
Was de kool en snijd de bovenste laag bladeren en de basis van de stengel af.
Romanesco kan ook rauw worden gegeten. In dat geval geldt: hoe jonger, hoe beter. Dit betekent dat je hem zo snel mogelijk moet gebruiken.
Voor een beter aroma, behoud van de kleur en een betere verteerbaarheid blancheer je de kool (10-15 minuten koken) in gezouten water om hem vervolgens in koud water te laten staan. Je kunt hem ook koken, stomen, frituren of gratineren. Hoe langer hij wordt gekookt, hoe sterker het aroma.
Romanesco houd je vers in suiker en citroensap.
Zo kan je ook van romanesco genieten:
Puur met olijfolie of (vegan) boter, zout en peper of in salades, soep, stoofschotels en eenpansgerechten.
Voedingswaarden per 100 gram romanesco:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 38 |
Vet | 0,9g |
Koolhydraten | 3g |
Vezels | 1,8g |
Suiker | 2,5g |
Eiwit | 3,6g |
Voedingsstoffen in romanesco:
Chrorofyl en carotenoïden
Vitaminen:
Provitamine A, vitamine B, (o.a. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12), vitamine C, vitamine D, vitamine E, vitamine K en foliumzuur
Mineralen:
Calcium, kalium, magnesium, natrium en fosfor