Hokkaidopompoen
Veelzijdige herfsttopper
Intro
De Hokkaidopompoen is de kampioen onder de eetbare pompoenen en komt, hoe kan het ook anders, van het Japanse eiland Hokkaido. In de keuken is deze oranjerode kanjer op vele manieren te bereiden: maak er bijvoorbeeld een soep van, of pureer hem, maar geroosterd is hij ook lekker. In tegenstelling tot de meeste anderen pompoensoorten hoef je hem niet te schillen.

Wat is Hokkaidopompoen?
De Hokkaidopompoen stamt af van de reuzenpompoen (Cucurbita maxima). Hokkaidopompoenen zijn rond en oranjerood en wegen tussen de 0,5 en 1,5 kg. Deze pompoen is verwant aan de meloen, komkommer en courgette én, heel bijzonder: hij is eigenlijk een bes.
Deze groente komt oorspronkelijk van het Japanse eiland Hokkaido. De eilandbewoners zijn hem aan het einde van de negentiende eeuw gaan cultiveren. In Europa wordt de Hokkaidopompoen echter slechts pas sinds 25 jaar geteeld. In het Japans heet de Hokkaidopompoen overigens Uchiki Kuri.

Waar komt de Hokkaido-pompoen vandaan?
Van het Japanse eiland Hokkaido.
Welke soorten zijn er allemaal?
Enkele van de bekendste Hokkaidorassen:
Uchiki Kuri
- Oranjerode schil, oranje vruchtvlees
Sunny Hokkaido
- Iets groter en ronder dan de Uchiki Kuri
Kuri Kabocha
- Groene Hokkaido
Blue Kuri
- Groengrijze schil, bruin vruchtvlees
Snow Delite
- Grijze schil
Wanneer is de Hokkaido in seizoen?
Van augustus tot december
Onze bereidingstips voor Hokkaidopompoen:
Geroosterd, in groenteschotels, in gerechten met rijst, risotto of pasta, in soepen, puree of in toetjes (bijvoorbeeld in taart)
Voedingswaarde per 100 gram Hokkaido:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 37 |
Vet | 0,2g |
Koolhydraten | 9g |
Vezels | 2g |
Suiker | 0g |
Eiwit | 2g |
Voedingsstoffen:
Vitaminen:
Bètacaroteen, vitamine B, C en E en foliumzuur
Mineralen:
Natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfaat, ijzer en zink