Savooiekool
Gezond en mooi!
Intro
Savooiekool is een liefde koolsoort.
Hij wordt gekenmerkt door brede en golvende bladeren bedekt met een fijnmazig patroon.
Vroeger werd savooiekool gezien als armeluiseten, maar tegenwoordig is deze kool razend populair vanwege de subtiele smaak en combinaties met andere ingrediënten.

Wat is savooiekool?
Savooiekool wordt ook wel groene kool genoemd en is een zogenaamde sluitkool.
Savooiekool komt in kleuren van geel tot donkergroen. De koolsoorten die het nauwst aan de savooiekool zijn verwant, zijn rode en witte kool.

Waar komt savooiekool vandaan?
In Nederland wordt savooiekool ook wel groene kool genoemd. Wereldwijd wordt de naam 'Savoyaardse kool' vooral gebruikt. Deze naamgeving stamt uit de 16e eeuw en is te danken aan de oorspronkelijke geboorteplaats van savooiekool:
Savoye - een regio tussen Zuidoost-Frankrijk en Noordwest-Italië.
Welke soorten zijn er allemaal?
Savooiekool staat bekend als een arbeidsintensieve of lastig te verbouwen groente.
De teelt vergt veel middelen, een zeer vruchtbare grond en veel water.
Aangezien savooiekool een sluitkool is, wordt de kop op den duur te zwaar voor de stengel.
Dus de kool blijft groeien, ingebed in de grond.
Wanneer is savooiekool in het seizoen?
Savooiekool is een langlevende groente die in vergelijking met andere groenten niet veel zonlicht nodig heeft en daarom vele maanden per jaar in het seizoen is.
Onze bereidingstips voor savooiekool:
Savooiekool is enorm veelzijdig en is heerlijk in een ovenschotel, soep, koolrolletjes of bowl!
Savooiekool maakt elk gerecht gewoon een stukje gezonder en geeft het een subtiele, heerlijke smaak.
Savooiekool moet voorzichtig worden bereid (bijvoorbeeld gestoomd) om de belangrijke vitamines te behouden.
Voedingswaarden per 100 gram savooiekool:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 27 |
Vet | 0,1g |
Koolhydraten | 6g |
Vezels | 3,1g |
Suiker | 2,3g |
Eiwit | 3g |
Voedingsstoffen in savooiekool:
Vitaminen: Vitamine K, vitamine A, vitamine C en vitamine B6 Mineralen: Thiamine, calcium, fosfor, koper, foliumzuur, magnesium en kalium.