Paksoi
Familie van de kool
Intro
Al meer dan 1500 jaar geliefd en boordevol vitaminen. De kool werd door reizigers vanuit China meegenomen naar Europa, en doet het zowel rauw als gekookt heel erg goed.
Wat paksoi is, wanneer en waar het groeit en hoe je het kunt bereiden, vertellen we je hier.

Wat is paksoi?
Het woord 'paksoi' komt uit het Chinees en betekent 'witte of groene groente'. Deze groente wordt ook wel Chinese bladkool genoemd.
De kool komt oorspronkelijk uit China en wordt al meer dan 1500 jaar geteeld. Tegenwoordig gebeurt dit zowel in Azië als in Europa (vooral in Nederland en Spanje) in de warmte van kassen.
De kruisbloemige groente is herkenbaar aan de typische structuur:
uit de kleine rozetten groeien ronde, stengelachtige donkergroene bladeren met sappige witte nerven.
Qua smaak (en fysiek) houdt paksoi het midden tussen bloemkool en Chinese kool.
De groente wordt ook vaak gebruikt in plaats van spinazie of snijbiet en heeft een hoog watergehalte (~95%).

Waar komt paksoi vandaan?
Paksoi komt oorspronkelijk uit China. Hoewel deze groente daar al rond het jaar 400 werd verbouwd, kwam hij pas in de 18e eeuw naar Europa en won in de daaropvolgende eeuwen pas aan populariteit.
Welke soorten zijn er allemaal?
Naast paksoi zijn er twee varianten:
Baby-paksoi
- kleinere bladeren
Shanghai paksoi
- groene bladuiteinden en stelen
Wanneer is paksoi in het seizoen?
Paksoi groeit tussen mei en oktober. Het liefs in de zon of halfschaduw en in een bodem die rijk is aan voedingsstoffen en kalk. Mits goed bewaterd, is hij na vijf tot negen weken klaar voor de oogst.
Onze tips voor het bereiden van paksoi:
1. Buitenste blad verwijderen
2. Stronkaanzet afsnijden
3. Binnenste blad verwijderen en wassen
4. Blad van de stelen verwijderen en snijden
Verwerk paksoi zo snel mogelijk. Gewikkeld in een vochtige doek kan je het een week bewaren. Je kunt hem rauw verwerken in een salade.
De volgende gerechten en drankjes doen het goed met paksoi:
wokgerechten, curry's, soep, risotto, pasta, koolrolletjes, pannenkoeken, omeletten, dumplings en groene smoothies
De volgende kruiden passen goed bij paksoi:
Nootmuskaat, koriander, gember, citroengras, komijn, kerrie, kurkuma, knoflook, sesam en sojasaus
Voedingswaarden per 100 gram paksoi (rauw):
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 17 |
Vet | 0,2g |
Koolhydraten | 2,2g |
Vezels | 1g |
Suiker | 1,2g |
Eiwit | 1g |
Voedingsstoffen in paksoi:
Vitaminen:
Bètacaroteen, foliumzuur en vitamine A, B, C, E en K1
Mineralen:
Calcium, chloride, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium, fosfor, zwavel en zink
Sporenelementen:
Mosterdolieglycosiden (zwavelverbindingen)