Asperges
Groene powergroente
Intro
Wist jij dat asperges niet alleen zeer voedzaam zijn, maar ook helende eigenschappen hebben? Dacht jij alles wel te weten over asperges? Misschien kunnen wij je nog wel iets nieuws vertellen over asperges als medicijn. Ontdek hier over de oorsprong, de voedingsstoffen en de lekkerste gerechten met asperges.

Wat zijn asperges?
Asperges (Asparágus officinalis) zijn een type lelieplant en dus familie van de ui en de knoflook.
Asperges zijn rijk aan asparagine en dat stofje is verantwoordelijk voor de typische geur van deze groente.
Dit verschilt echter per teelt, ras en bereidingswijze.
Onvoorziene gebeurtenissen zoals het weer zorgen ook voor het licht bittere aroma.
Als Asparagus officinalis werden ze in het verleden ook als remedie gebruikt.
De asparagine die ze bevatten, bevordert een goed functionerende nieractiviteit en urinevorming.
Daarnaast zijn asperges een antioxidant, antibacterieel, ontstekingsremmend, stimuleren ze het immuunsysteem en zijn ze een afrodisiacum.
De vezels ondersteunen een gezonde spijsvertering.
Asperges zijn zeer licht verteerbaar en geschikt voor diabetici.
En: asperges zijn zeer geschikt voor gezond afvallen, omdat ze het weinig calorieën bevatten, maar je wel langer vol zit.

Waar komen asperges vandaan?
Asperges groeien en bloeien al duizenden jaren op droge en zanderige plaatsen zoals het Middellandse Zeegebied.
Welke soorten zijn er allemaal?
Er zijn meer dan 120 soorten eetbare asperges, gesorteerd op kleur.
Wit
- Smaak: mild
- Groeit uit de zon/ondergronds
- Oogst: vóór het eerste contact met zonlicht
Groen
- Smaak: krachtig, kruidig
- Dun van vorm
- Groeit bovengronds
- De groene kleur is het resultaat van fotosynthese
- Meer vitamine C en foliumzuur dan witte asperges
Paars
- Smaak: krachtig nootachtig
- Kleur ontstaat door de blootstelling van de toppen
- Oogsttijd: wanneer de kopjes door de aarde naar boven komen
- Hogere voedingswaarde dan witte asperges
De oogsttijd en het gehalte aan bepaalde stoffen zijn bepalend voor de kleur. Verse asperges hebben een hogere voedingswaarde dan geconserveerde.
Wanneer zijn asperges in het seizoen?
In Europa van half april tot eind juni (groene asperges later).
Onze bereidingstips voor asperges
Je kunt asperges roosteren, grillen en zelfs pureren.
Voordat je witte asperges bereidt, verwijder je de schil van boven tot onder.
Bij groene asperges hoef je alleen de uiteinden te verwijderen.
Je kunt asperges ook rauw eten, maar de smaak wordt versterkt door ze te koken.
Witte en paarse asperges moeten 15-20 minuten in gezouten water worden gekookt.
Je kunt ook een beetje suiker en boter toevoegen.
Groene asperges zijn het lekkerst als ze beetgaar geserveerd worden.
Maximaal drie dagen in de koelkast bewaren - groene asperges staand.
Asperges zijn heerlijk in:
soepen, salades, risotto, bowls, pesto of klassiek met hollandaisesaus.
Voedingswaarden per 100 gram asperges
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 20 |
Vet | 0g |
Koolhydraten | 3,9g |
Voedingsvezels | 2,1g |
Suiker | 0g |
Eiwit | 2,2g |
Voedingsstoffen in asperges
Inuline, purine en zwavel
Vitaminen:
Vitamine A, vitamine B (o.a., B1, B2, B3, B5, B6, B7), vitamine C, vitamine D, vitamine E en foliumzuur
Mineralen:
Calcium, chloride, kalium, magnesium, natrium, fosfor en zwavel
Secundaire plantenstoffen:
Carotenoïde, anthocyaan, saponine en sulfide