Kikkererwten
Veelzijdige plantaardige bron van eiwitten
Intro
Peulvruchten zijn helemaal hip, en bovenaan de lijst staan de kikkererwten. Ze worden al eeuwenlang in de Arabische keuken gebruikt. En dankzij de humus, falafel en andere gerechten zijn ze inmiddels hier ook populair.
Maar wat maar weinig mensen weten, is dat die kleine kikkererwtjes toch echt wel heel rijk zijn aan voedingsstoffen, waarmee ze een positief effect hebben op de spijsvertering, hart- en bloedvaten en onze bloedsuikerspiegel. Daarnaast zijn ze een fijne bron van eiwit.

Wat zijn kikkererwten?
Kikkererwten (Cicer arietinum) zijn peulvruchten. Ze horen tot het geslacht Cicer in de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). Hoewel er 'erwt' in de naam zit, zijn ze niet verwant aan erwten. De kikkererwt wordt ook wel keker, kekererwt of garbanzo genoemd.
Maar hoe komt de kikkererwt nou eigenlijk aan die naam? Van het Latijnse woord 'cicer', dat 'grauwe erwt' betekent. Dit woord hebben we in het Middelnederlands overgenomen en maakten er 'keker' van. Door de verkorting van de klinker is 'keker' in 'kikker' veranderd. Eigenlijk is een kikkererwt dus een 'erwterwt'.

Waar komen kikkererwten vandaan?
Kikkererwten werden al 8000 jaar geleden in wat nu Turkije is. Aan het einde van de klassieke oudheid brachten handelsschepen de kikkererwt naar Europa.
Vandaag de dag wordt de kikkererwt voornamelijk in warme landen als India, Pakistan, Noord-Afrika, Spanje en Turkije geteeld.
Welke soorten zijn er allemaal?
Een greep uit de populaire soorten:
Kabuli
- Middelgrote tot grote beige kikkererwten
Amethyst
- Kleine beige kikkererwten
Desi
- Klein, donkere/zwarte kikkererwten
Gulabi
- Kleine tot middelgrote, gladde beige kikkererwten
Wanneer zijn kikkererwten in seizoen?
Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar in gedroogde vorm en als conserve.
Onze bereidingstips voor kikkererwten:*
In curry's, in salade, groenteschotels, hoemoes en andere dips, als smeersel, falafel en burgers en gebak (bijvoorbeeld koekjes)
*Rauwe kikkererwten zijn giftig, je moet ze dus eerst verhitten.
Voedingswaarden per 100 gram kikkererwt:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 180 |
Vet | 3g |
Koolhydraten | 30g |
Vezels | 8,6g |
Suiker | 5,3g |
Eiwit | 9,5g |
Voedingsstoffen in kikkererwten:
Vitaminen:
Vitamine B, C, E en foliumzuur
Mineralen:
Natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfaat, ijzer en zink