Verwerk leveringen, beheer abonnementen, verzamel punten

Kikkererwten

Veelzijdige plantaardige bron van eiwitten

chickpea

Intro

Peulvruchten zijn helemaal hip, en bovenaan de lijst staan de kikkererwten. Ze worden al eeuwenlang in de Arabische keuken gebruikt. En dankzij de humus, falafel en andere gerechten zijn ze inmiddels hier ook populair.
Maar wat maar weinig mensen weten, is dat die kleine kikkererwtjes toch echt wel heel rijk zijn aan voedingsstoffen, waarmee ze een positief effect hebben op de spijsvertering, hart- en bloedvaten en onze bloedsuikerspiegel. Daarnaast zijn ze een fijne bron van eiwit.

chickpea

Wat zijn kikkererwten?

Kikkererwten (Cicer arietinum) zijn peulvruchten. Ze horen tot het geslacht Cicer in de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). Hoewel er 'erwt' in de naam zit, zijn ze niet verwant aan erwten. De kikkererwt wordt ook wel keker, kekererwt of garbanzo genoemd.

Maar hoe komt de kikkererwt nou eigenlijk aan die naam? Van het Latijnse woord 'cicer', dat 'grauwe erwt' betekent. Dit woord hebben we in het Middelnederlands overgenomen en maakten er 'keker' van. Door de verkorting van de klinker is 'keker' in 'kikker' veranderd. Eigenlijk is een kikkererwt dus een 'erwterwt'.

chickpea

Waar komen kikkererwten vandaan?

Kikkererwten werden al 8000 jaar geleden in wat nu Turkije is. Aan het einde van de klassieke oudheid brachten handelsschepen de kikkererwt naar Europa.

Vandaag de dag wordt de kikkererwt voornamelijk in warme landen als India, Pakistan, Noord-Afrika, Spanje en Turkije geteeld.

Welke soorten zijn er allemaal?


Een greep uit de populaire soorten:

Kabuli
- Middelgrote tot grote beige kikkererwten

Amethyst
- Kleine beige kikkererwten

Desi
- Klein, donkere/zwarte kikkererwten

Gulabi
- Kleine tot middelgrote, gladde beige kikkererwten

Wanneer zijn kikkererwten in seizoen?

Ze zijn het hele jaar verkrijgbaar in gedroogde vorm en als conserve.

Onze bereidingstips voor kikkererwten:*

In curry's, in salade, groenteschotels, hoemoes en andere dips, als smeersel, falafel en burgers en gebak (bijvoorbeeld koekjes)

*Rauwe kikkererwten zijn giftig, je moet ze dus eerst verhitten.

Voedingswaarden per 100 gram kikkererwt:

Gemiddelde voedingswaarden100g
Calorieën 180
Vet 3g
Koolhydraten30g
Vezels 8,6g
Suiker 5,3g
Eiwit 9,5g

Voedingsstoffen in kikkererwten:

Vitaminen:

Vitamine B, C, E en foliumzuur

Mineralen:

Natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfaat, ijzer en zink

Probeer ook eens de Every.-producten met kikkererwten:

DAT SMAAKT NAAR MEER

Tijdelijk aanbod: 20% korting op je eerste bestelling en 15% op de volgende twee!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Geen zorgen, wij hebben ook een hekel aan spam. Je gegevens zijn veilig.