Havervlokken
Klein, maar ontzettend goed voor je
Intro
Havervlokken: ze lijken misschien niet heel bijzonder, maar er zitten toch enorm veel voedingsstoffen in. Echte krachtpatsertjes dus. Ze bevatten onder anderen complexe koolhydraten en vezels. Ideaal als je even een snack wilt voor of het fitnessen. Je kunt ze ook eten als je wilt afvallen. Of je nu gaat voor een zoet ontbijt, een stevige lunch of een knapperige snack: havervlokken zijn heel veelzijdig en passen in een scala aan gerechten.

Wat zijn havervlokken?
Havervlokken zijn vlokjes graan die gemaakt worden van haverkorrels. Havervlokken zijn een volkoren graanproduct; ze worden van de volledige korrel gemaakt. Ze smaken licht nootachtig en passen daardoor prima in een scala aan gerechten. Havervlokken zitten standaard ook in muesli en vormen de basis voor porridge. Porridge - of pap - is vooral in Schotland en Engeland een vast onderdeel van de ontbijttafel.

Waar komen havervlokken vandaan?
Havervlokken worden van haver gemaakt; dat wordt vooral in Noord- en Midden-Europa verbouwd. In Nederland wordt haver verbouwd op zand- en dalgronden. Ook de grond in noordelijke landen als Finland en Zweden is ideaal voor het verbouwen van haver.
Welke soorten zijn er allemaal?
Er zijn drie soorten havervlokken:
Fijne havervlokken
Grove havervlokken
Havermout
Wanneer zijn havervlokken in het seizoen?
Van midden juni tot begin augustus
Onze bereidingstips voor havervlokken:
In de muesli, porridge, brood, gebak, burgers, als saladetopping en in smoothies
Voedingswaarden per 100 gram havervlokken:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 389 |
Vet | 6,9g |
Koolhydraten | 66,3g |
Vezels | 10,6g |
Suiker | 0g |
Eiwit | 16,9g |
Voedingsstoffen in havervlokken:
Vitaminen:
Vitamine B, E en K
Mineralen:
IJzer, calcium, kalium, fosfaat, magnesium, koper, zink, mangaan en seleen