Verwerk leveringen, beheer abonnementen, verzamel punten

Mango

Tropische vitamineboost

mango

Intro

Zoet, gezond en exotisch: de mango is wereldwijd een populaire vrucht. Je kunt een mango op veel verschillende manieren bereiden en hem in zowel zoete als hartige gerechten gebruiken. Maar dat is nog niet alles: juist omdat deze vrucht zoveel voedingsstoffen bevat, kun je hem eigenlijk ook wel als superfood zien.

Wist je dat de mangoboom in India heilig is? Ook nu nog wordt mango in veel tempels als offer gegeven.

mango

Wat is een mango?

De mango (Mangifera idica) is een tropische steenvrucht. De mangoboom behoort tot het geslacht Mangifera uit de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae).

De mangoboom werd 4000 jaar geleden al in India gecultiveerd. Deze boom levert niet alleen vruchten, maar ook olie en wordt daarom ook als geneeskrachtig beschouwd. De mangoboom kan tot 30 meter hoog groeien en wel 300 vruchten dragen. Typisch is de ovale vorm van de vrucht; het vruchtvlees is geel tot oranje. Welke kleur de schil heeft, verschilt per soort, maar kan alles tussen rood, groen en geel zijn en ook een mengeling komt voor.

mango

Waar komt de mango vandaan?

Mango's werden voor het eerst gecultiveerd in Zuid-Aziatische landen zoals India. Ondertussen komen ze ook voor in tropische en subtropische landen en worden ze zelfs in onder andere Spanje en Portugal en op de Canarische Eilanden geteeld.

Welke soorten zijn er allemaal?

Inmiddels zijn er wel 1000 soorten mango. In de supermarkt ligt slechts een kleine selectie daarvan. Hieronder vind je een lijstje met de bekendste soorten:

Haden

- Geel, vezelachtig vruchtvlees, geelrode schil

Keitt

- Geel, minder vezelachtig vruchtvlees, groene schil met rode delen

Kent

- Oranje, minder vezelachtig vruchtvlees, donkerrode schil

King

- Stevig geel vruchtvlees, oranje schil

Wanneer is de mango in seizoen?

Dat hangt af van het land waar de mango vandaan komt, maar in Nederland zijn ze het hele jaar verkrijgbaar.

Onze bereidingstips voor mango:

In curry's, chutney's, muesli, porridge, soep, salade, sap, nectar, alcoholische drankjes, smoothies of gedroogd als snack.

Voedingswaarden per 100 gram mango:

Gemiddelde voedingswaarden100g
Calorieën 60
Vet 0,4g
Koolhydraten 15g
Vezels 1,6g
Suiker 14g
Eiwit 0,8g

Voedingsstoffen in mango:

Vitaminen:

Bètacaroteen, vitamine B, C en E en foliumzuur

Mineralen:

Natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfaat, ijzer en zink

Secundaire plantenstoffen:

Carotinoide

Probeer ook eens de Every.-producten met mango:

DAT SMAAKT NAAR MEER

Tijdelijk aanbod: 20% korting op je eerste bestelling en 15% op de volgende twee!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Geen zorgen, wij hebben ook een hekel aan spam. Je gegevens zijn veilig.