Mango
Tropische vitamineboost
Intro
Zoet, gezond en exotisch: de mango is wereldwijd een populaire vrucht. Je kunt een mango op veel verschillende manieren bereiden en hem in zowel zoete als hartige gerechten gebruiken. Maar dat is nog niet alles: juist omdat deze vrucht zoveel voedingsstoffen bevat, kun je hem eigenlijk ook wel als superfood zien.
Wist je dat de mangoboom in India heilig is? Ook nu nog wordt mango in veel tempels als offer gegeven.

Wat is een mango?
De mango (Mangifera idica) is een tropische steenvrucht. De mangoboom behoort tot het geslacht Mangifera uit de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae).
De mangoboom werd 4000 jaar geleden al in India gecultiveerd. Deze boom levert niet alleen vruchten, maar ook olie en wordt daarom ook als geneeskrachtig beschouwd. De mangoboom kan tot 30 meter hoog groeien en wel 300 vruchten dragen. Typisch is de ovale vorm van de vrucht; het vruchtvlees is geel tot oranje. Welke kleur de schil heeft, verschilt per soort, maar kan alles tussen rood, groen en geel zijn en ook een mengeling komt voor.

Waar komt de mango vandaan?
Mango's werden voor het eerst gecultiveerd in Zuid-Aziatische landen zoals India. Ondertussen komen ze ook voor in tropische en subtropische landen en worden ze zelfs in onder andere Spanje en Portugal en op de Canarische Eilanden geteeld.
Welke soorten zijn er allemaal?
Inmiddels zijn er wel 1000 soorten mango. In de supermarkt ligt slechts een kleine selectie daarvan. Hieronder vind je een lijstje met de bekendste soorten:
Haden
- Geel, vezelachtig vruchtvlees, geelrode schil
Keitt
- Geel, minder vezelachtig vruchtvlees, groene schil met rode delen
Kent
- Oranje, minder vezelachtig vruchtvlees, donkerrode schil
King
- Stevig geel vruchtvlees, oranje schil
Wanneer is de mango in seizoen?
Dat hangt af van het land waar de mango vandaan komt, maar in Nederland zijn ze het hele jaar verkrijgbaar.
Onze bereidingstips voor mango:
In curry's, chutney's, muesli, porridge, soep, salade, sap, nectar, alcoholische drankjes, smoothies of gedroogd als snack.
Voedingswaarden per 100 gram mango:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 60 |
Vet | 0,4g |
Koolhydraten | 15g |
Vezels | 1,6g |
Suiker | 14g |
Eiwit | 0,8g |
Voedingsstoffen in mango:
Vitaminen:
Bètacaroteen, vitamine B, C en E en foliumzuur
Mineralen:
Natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfaat, ijzer en zink
Secundaire plantenstoffen:
Carotinoide