Spelt
Een voedzame graansoort
Intro
Spelt wordt al meer dan 8000 jaar geteeld. Maar doordat op grote schaal op tarwe werd overgestapt, raakte spelt in de vergetelheid. Toen er meer mensen kwamen met een tarwe-allergie en de vraag naar alternatieven steeg, werd spelt weer populairder. In tegenstelling tot tarwe heeft spelt een hele rits aan voordelen: spelt is beter verteerbaar, bevat spijsverteringsbevorderende eigenschappen en meer goede stoffen dan andere soorten tarwe.

Wat is spelt?
Spelt (Triricum spelta) is een soort tarwe. Een speltkorrel is, in tegenstelling tot een tarwekorrel, vergroeid met het kaf. Spelt is een eenjarige plant en kan tot 1 meter hoog worden. De oersoorten spelt die niet met tarwe zijn gekruist, heten oerspelt.
Weetje! Groene spelt, ook wel grünkern genoemd, is onrijpe spelt. Dit wordt 1 tot 3 weken voor rijping geoogst.

Waar komt spelt vandaan?
Uit oude geschriften blijkt dat spelt al 8000 jaar geleden in het oude Egypte werd verbouwd. In Nederland wordt spelt al vanaf de tijd van vóór de Romeinen gebruikt.
Welke soorten zijn er allemaal?
Bekende speltrassen zijn onder andere:
Frankencorn
Schwabenkorn
Bauländer Spelz
Badengold
Schwabenspelz
Zollernspelz
Holstenkorn
Wanneer is spelt in seizoen?
Van eind juni tot eind augustus
Onze bereidingstips voor spelt:
Speltkorrels om te koken en bakken, speltpasta en speltrijst en speltmeel
Voedingswaarden per 100 gram spelt:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 338 |
Vet | 2,4g |
Koolhydraten | 70g |
Vezels | 11g |
Suiker | 7g |
Eiwit | 15g |
Voedingsstoffen in spelt:
Vitaminen:
Vitamine B, C en E
Mineralen:
Natrium, kalium, magnesium, fosfaat en ijzer