Spinazie
Groene powergroente
Intro
Spinazie - de een houdt ervan, de ander haat het.
Spinazie is het elixer van Popeye - hij wordt er supersterk van.
Dankzij Caterina de Medici wordt het uiteindelijk in Europa populair, maar niet iedereen was overtuigd.
Er zijn veel redenen waarom sporters spinazie niet meer willen missen.
Meer over de gezondheidsvoordelen, en hoe jij er misschien ook meer van gaat houden, vertellen we je hier.

Wat is spinazie?
Spinazie (Spinacia oleracea) behoort tot de amarantenfamilie en is dus verwant aan amarant en quinoa.
Taalkundig komt de term uit het Latijn en het woord kan vertaald worden als 'doorn'.
Net als veel andere voedingsmiddelen heeft ook spinazie geneeskrachtige eigenschappen: het geeft onder meer verlichting bij indigestie, ademhalingsproblemen, is antioxidant en kan ontstekingen verminderen.
Spinazie is een echte allrounder, het voorkomt een hongergevoel en ondersteunt zo een gezond gewichtsverlies.

Waar komt spinazie vandaan?
Uit het Midden-Oosten. Het werd vanuit het Perzische Rijk door de Arabieren naar Europa gebracht, voornamelijk naar het Middellandse Zeegebied.
Welke soorten zijn er allemaal?
Er zijn zo'n 50 soorten spinazie bekend, onderverdeeld in:
Babyspinazie
- Zachte, felgroene bladeren
Zomerspinazie
- Ronde, stevige bladeren
- Weinig bloemen
o.a. Celesta, Nieuw-Zeelandse spinazie, Sharan, Viridis
Herfstspinazie
- Donkergroene, vlezige, sterke bladeren
Winterspinazie
- Donkergroene, vlezige, sterke, ronde en spitse bladeren
- Robuust, winterhard
o.a. Dolphin, Lazio, Mazurka, Nobel, Breedblad Scherpzaad
Het verschil tussen blad- en wortelspinazie is dat wortelspinazie de hele plant bevat.
Wanneer is spinazie in het seizoen?
In Europa tussen maart en november, waaruit de verdeling in lente-, zomer-, herfst- en winterspinazie volgt.
Onze bereidingstips voor spinazie:
Spinazie is geschikt voor:
salades, soepen, als bijgerecht, in sauzen, groene smoothies en sappen.
Rauw is spinazie het gezondst. Om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden, wordt aangeraden om het minimaal te bereiden (stomen, koken, roerbakken).
Let op: was verse spinazie voor je het gebruikt. Je kunt het ook blancheren.
Voedingswaarden per 100 gram spinazie:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 23 |
Vet | 0,3g |
Koolhydraten | 3,8g |
Voedingsvezels | 2,4g |
Suiker | 0,4g |
Eiwit | 3g |
Voedingsstoffen in spinazie:
Oxaalzuur
Vitaminen:
Vitamine A, vitamine B (o.a. B1, B2, B3, B6, B7, B9), vitamine C, vitamine E, vitamine K en foliumzuur
Mineralen:
Calcium, chloride, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium, fosfor, zwavel en zink