15 november 2023

Vitamine D: De Zon in Je Lichaam

De dagen worden korter, het aantal uren zonneschijn neemt af en daarmee ook onze natuurlijke hoofdbron van vitamine D - zonlicht. Maar wat is vitamine D precies? Welke functies vervult het in het lichaam en hoe kun je ervoor zorgen dat je er genoeg van binnenkrijgt? Ontdek alles wat je moet weten over vitamine D en het belang ervan voor je gezondheid in dit blogartikel.

/

Onze inhoud in een oogopslag:

 • Wat is vitamine D?
 • Welke functies heeft vitamine D?
 • Wat zijn de mogelijke redenen voor een tekort?
 • Moet ik vitamine D-supplementen nemen?
 • Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine D?
 • De belangrijkste feiten op een rij

Wat is Vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die in twee hoofdvormen voorkomt: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Het wordt vaak de "zonnevitamine" genoemd omdat je lichaam zelf vitamine D kan aanmaken onder invloed van zonlicht. Dit gebeurt wanneer UV-B-stralen je huid raken en een reactie op gang brengen waarbij cholecalciferol wordt gevormd.

Welke Functies heeft Vitamine D?

Vitamine D is meer dan alleen een vitamine, het werkt meer als een hormoon en heeft verschillende functies in je lichaam. De belangrijkste functies zijn

 • Gezondheid van de botten
 • immuunsysteem
 • Afremmen van ontstekingen

Vitamine D speelt een cruciale rol bij de opname van calcium en fosfor in de darm. Deze mineralen zijn essentieel voor sterke botten en tanden. Het versterkt ook het immuunsysteem en helpt je lichaam om infecties te bestrijden. De zonnevitamine kan ook helpen om ontstekingsprocessen in je lichaam te verminderen, wat belangrijk is voor ziektepreventie.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een tekort?

Vitamine D-tekort is een wijdverbreid probleem, vooral in regio's met weinig zonlicht en tijdens de wintermaanden. Redenen voor een tekort kunnen zijn:

 • Gebrek aan blootstelling aan de zon: Als je weinig tijd buiten doorbrengt, kan de aanmaak van vitamine D door je lichaam verminderd zijn. Een half uur in de zon in de zomer is genoeg om aan je dagelijkse vitamine D-behoefte te voldoen. Tijdens de wintermaanden (oktober tot maart) bereiken de UV-B-stralen het aardoppervlak niet, waardoor je lichaam zelfs op zonnige dagen geen vitamine D kan aanmaken.
 • Donkere huid: Mensen met een donkere huid hebben een natuurlijke barrière tegen UV-stralen en kunnen daarom sneller een tekort ontwikkelen.
 • Leeftijdsgerelateerde achteruitgang: Naarmate je ouder wordt, neemt het vermogen van je lichaam om vitamine D aan te maken af.
 • Slechte voeding: onvoldoende inname van vitamine D-rijke voeding kan ook leiden tot een tekort.

Moet ik vitamine D-supplementen nemen?

De noodzaak van vitamine D-supplementen hangt af van je individuele levensstijl en gezondheid. Als je weinig aan zonlicht wordt blootgesteld of tot een risicogroep voor vitamine D-tekort behoort, kan suppletie raadzaam zijn. Je moet echter altijd een arts of voedingsdeskundige raadplegen voordat je supplementen neemt, omdat een overmatige inname van vitamine D schadelijk kan zijn.

Je lichaam kan vitamine D opslaan in vet en spierweefsel. Als je je voorraden tijdens de zomermaanden voldoende aanvult en voedingsmiddelen blijft eten die rijk zijn aan vitamine D, zal dit voldoende zijn om je tijdens de wintermaanden van voldoende vitamine D te voorzien. In de lente kun je dan je lege voorraden weer aanvullen met behulp van natuurlijk zonlicht.


Welke Voedingsmiddelen Bevatten Vitamine D?

Hoewel vitamine D in voedingsmiddelen voorkomt, zijn de natuurlijke bronnen beperkt. Goede bronnen zijn:

 • Vis: Zalm, makreel en tonijn zijn rijk aan vitamine D
 • Eigeel: Eieren bevatten vitamine D, vooral de dooier.
 • Paddenstoelen: Sommige soorten paddenstoelen kunnen ergocalciferol (vitamine D2) produceren wanneer ze worden blootgesteld aan UV-licht.
  Let op: De meeste paddenstoelen worden echter gekweekt zonder daglicht of met kunstlicht en bevatten daarom geen vitamine D!
  Tip: Plaats je paddenstoelen 1-2 uur onder een UV-B lamp om hun vitamine D-gehalte te verhogen.
 • Verrijkt voedsel: Veel voedingsmiddelen zoals melk, muesli en sappen zijn verrijkt met vitamine D.

.

De belangrijkste dingen op een rij

Tips over hoe je genoeg vitamine D binnenkrijgt.

Zonnebaden: Vul je voorraden aan tijdens de zomermaanden

MaandenDuur voor huidtype I/II Duur voor huidtype III
Maart tot Mei10 tot 20 minuten15 tot 25 minuten
Juni tot Augustus5 tot 10 minuten10 tot 15 minuten
September tot Oktober10 tot 20 minuten15 tot 25 minuten

*Huidtype I/II: lichte tot zeer lichte huidskleur, lichtrood of blond haar, blauwe of groene ogen

*Huidtype III: gemiddelde huidskleur, donker haar, bruine ogen

Voedsel en het vitamine D-gehalte

VoedselNatuurlijk gehalte aan vitamine D/100 g
Zalm16,3 µg
Haring26,0 µg
Boter1,2 µg
Eieren1,2 µg
Runderlever1,0 µg
Shiitake Paddenstoel2,0 µg
Champignons1,9 µg

Bepaal je vitamine D-status

Als je niet zeker weet hoe goed je lichaam is voorzien van vitamine D, laat je status dan bepalen door een arts voordat je supplementen gaat nemen.

Over het algemeen is vitamine D een belangrijke vitamine die verschillende belangrijke functies in het lichaam vervult. Door evenwichtig te eten en voldoende in de zon te zitten, kun je ervoor zorgen dat je lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt.

Onze Favorieten

NU BESTELLEN

Ontdek meer spannende onderwerpen in Every. Magazine:

Volg ons op Instagram voor meer foodie- en wellnesscontent! En als je meer content achter de schermen wilt en recepten met ons wilt ontwikkelen, word dan lid van de Every. Community.

Bespaar 20% op jouw eerste bestelling

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten en interessante aanbiedingen.

Maak je geen zorgen, ook wij hebben een hekel aan spam. Jouw gegevens zijn veilig.