Verwerk leveringen, beheer abonnementen, verzamel punten

Linzen

Gezonde superheld

lentils

Intro

Je houdt ervan of je vindt ze niets: linzen. Maar deze ogenschijnlijk saaie peulvruchten zijn juist bijzonder! Je kunt ze op heel, heel veel manieren gebruiken. Voor veganisten en vegetariërs zijn ze ideaal als proteïnebron én ze bevatten ook nog eens superveel vitaminen en mineralen. En omdat ze veel vezels bevatten, hebben ze ook een positief effect op de spijsvertering en helpen ze het immuunsysteem te versterken.

lentil

Wat zijn linzen?

Linzen (Lens culinaris) zijn peulvruchten en ze behoren tot de gewassen die het langst door de mens worden geteeld. Linzen behoren tot de vlinderbloemfamilie (Fabaceae) en stammen vermoedelijk af van de Lens Orientalis af. De linzenstruik is een eenjarige plant en kan tot een halve meter hoog worden.

lentils

Waar komen linzen vandaan?

Linzen komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en ook de Lens Nigricans en Lens Orientalis, die aan de linze verwant zijn, komen daarvandaan. Maar ook in het oosten van het Mediterrane gebied en in de rivierdalen van de Eufraat en de Tigris zijn sporen van linzen teruggevonden. Vandaag de dag wordt deze peulvrucht vooral in Rusland, Noord-Amerika en Spanje geteeld.

Welke soorten zijn er allemaal?

Linzen kunnen worden gecategoriseerd op basis van kleur, grootte en toepassing:

Rode linzen
- Mild aroma, fijn, goed geschikt voor puree

Gele linzen
- Mild nootachtig aroma, fijn

Kleine bruine linzen
- Zoet en kruidig aroma, geschikt voor salade en soep

Kleine groene linzen
- Nootachtig aroma, stevig, geschikt voor stoofpotten

Pantellarialinzen
- Ietwat bitter en kruidig aroma, fijn

Puy-linzen
- Kruidig, nootachtig aroma, stevig, geschikt voor salade

Wanneer zijn linzen in het seizoen?

Van mei tot september

Onze bereidingstips voor linzen:

In salades, soep, puree, curry's, burgers en groentegerechten zoals ratatouille. De kooktijd hangt af van de grootte van de linzen.

Grote linzen:

Kooktijd: 30 tot 60 minuten

Kleine linzen:

Kooktijd: 20 minuten

Ontvelde linzen:

Kooktijd: 10 tot 15 minuten

Voedingswaarden per 100 gram linze:

Gemiddelde voedingswaarden100g
Calorieën 116
Vet 0,4g
Koolhydraten 20g
Vezels 7,9g
Suiker 1,8g
Eiwit9g

Voedingsstoffen in linzen:

Vitaminen:

Bètacaroteen, vitamine B, C en E en foliumzuur

Mineralen:

Natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfaat, ijzer en zink

Probeer ook eens de Every.-producten met linzen:

DAT SMAAKT NAAR MEER

Bekijk al onze ingrediënten

Tijdelijk aanbod: 20% korting op je eerste bestelling en 15% op de volgende twee!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Geen zorgen, wij hebben ook een hekel aan spam. Je gegevens zijn veilig.