Gember
Pittige krachtpatser
Intro
Gember is echt een superheld. Ben je verkouden, voel je je niet lekker of heb je last van je spijsvertering? Gember to the rescue! De kracht van gember zit 'm in de stof gingerol. Dat geeft de gember zijn pittige smaak. Deze stof werkt als een antioxidant, maar ook ontstekingsremmend en bloeddrukverlagend - én het verlicht pijn.
Ook in de keuken kun je alle kanten op met gember, zowel in gerechten als in drankjes.

Wat is gember?
De gemberplant behoort tot botanisch gezien tot het geslacht Zingiber, ofwel de gemberachtigen. Deze plant is een eenzaadlobbige plant en wordt voornamelijk in tropische gebieden verbouwd. Hij wordt ongeveer een meter hoog. Wat we in de keuken of als geneesmiddel gebruiken, zijn de wortelstok en knolletjes onder de grond.

Waar komt gember vandaan?
Gember komt uit Azië, maar waar precies is niet bekend. Wetenschappers vermoeden dat de plant oorspronkelijk uit Sri Lanka of van een eiland in de Stille Oceaan komt. 3000 jaar geleden begon men in India en China met het verbouwen van gember en zo'n 2000 jaar later werd deze plant ook in Europa geteeld.
Welke soorten zijn er allemaal?
Wereldwijd zijn er ongeveer 150 soorten gember en allemaal smaken ze anders, zien ze er anders uit en ook zijn ze allemaal meer of minder pittig. De reden? De grond waarop ze groeien en de verzorging die ze krijgen in de landen van herkomst.
Wanneer is gember in seizoen?
Van maart tot oktober
Onze bereidingstips voor gember:
In de thee, water en in cocktails. Lekker puur als een gembershot of als specerij in curry's, rijstgerechten of bij de sushi. Maar ook ingelegd en gefermenteerd is hij lekker.
Voedingswaarden per 100 gram gember:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 80 |
Vet | 0,8g |
Koolhydraten | 19g |
Vezels | 2g |
Suiker | 1,7g |
Eiwit | 1,8g |
Voedingsstoffen in gember:
Vitaminen:
Bètacaroteen, vitamine B, C en E en foliumzuur
Mineralen:
Natrium, calcium, magnesium, fosfaat, ijzer en zink