Groene spelt
Heerlijke bron van eiwit
Intro
Groene spelt (onrijpe spelt) zit barstensvol met goede voedingsstoffen en past heel goed in een vegetarisch voedingspatroon. De groene korreltjes hebben een nootachtig, licht rokerig aroma. Je kunt de hele kern gebruiken, maar ze ook als grutten, meel of vlokken in soepen, salades en in burgers doen. En je kunt groene spelt mixen met anderen meelsoorten en er dan brood of cake mee maken.

Wat is groene spelt?
Groene spelt (ook wel grünkern genoemd), wordt onrijp geoogst en daarna gedroogd. Het wordt 1 tot 3 weken voor rijping geoogst en is lichtgroen van kleur, zoals al uit de naam blijkt. Groene spelt is online of in reformzaken te koop.

Waar komt groene spelt vandaan?
Daarvoor moeten we terug in de geschiedenis. In 1660 dreigde in het markgraafschap Baden in Zuidwest-Duitsland een hongersnood door de vele mislukte oogsten en door lange periodes zonder regen en een natte zomers. De boeren waren ten einde raad en oogsten de spelt dan maar onrijp. Ze droogden en roosterden de korrels; zo is groene spelt ontstaan. Ook vandaag de dag worden onrijpe speltkorrels op 120° C gedroogd, daardoor blijven de aroma's en de groene kleur behouden.
Wanneer is groene spelt in seizoen?
Begin juli
Onze bereidingstips voor groene spelt:
In burgers, groenteschotels, soepen, als saladetopping en risotto
Voedingswaarden per 100 gram groene spelt:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 343 |
Vet | 1,65g |
Koolhydraten | 64g |
Vezels | 7,6g |
Suiker | 0,7g |
Eiwit | 13g |
Voedingsstoffen in groene spelt:
Vitaminen:
Vitamine B
Mineralen:
Kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfaat