Groene spelt

Heerlijke bron van eiwit

greenspelt

Intro

Groene spelt (onrijpe spelt) zit barstensvol met goede voedingsstoffen en past heel goed in een vegetarisch voedingspatroon. De groene korreltjes hebben een nootachtig, licht rokerig aroma. Je kunt de hele kern gebruiken, maar ze ook als grutten, meel of vlokken in soepen, salades en in burgers doen. En je kunt groene spelt mixen met anderen meelsoorten en er dan brood of cake mee maken.

greenspelt

Wat is groene spelt?

Groene spelt (ook wel grünkern genoemd), wordt onrijp geoogst en daarna gedroogd. Het wordt 1 tot 3 weken voor rijping geoogst en is lichtgroen van kleur, zoals al uit de naam blijkt. Groene spelt is online of in reformzaken te koop.

greenspelt

Waar komt groene spelt vandaan?

Daarvoor moeten we terug in de geschiedenis. In 1660 dreigde in het markgraafschap Baden in Zuidwest-Duitsland een hongersnood door de vele mislukte oogsten en door lange periodes zonder regen en een natte zomers. De boeren waren ten einde raad en oogsten de spelt dan maar onrijp. Ze droogden en roosterden de korrels; zo is groene spelt ontstaan. Ook vandaag de dag worden onrijpe speltkorrels op 120° C gedroogd, daardoor blijven de aroma's en de groene kleur behouden.

Wanneer is groene spelt in seizoen?

Begin juli

Onze bereidingstips voor groene spelt:

In burgers, groenteschotels, soepen, als saladetopping en risotto

Voedingswaarden per 100 gram groene spelt:

Gemiddelde voedingswaarden100g
Calorieën 343
Vet 1,65g
Koolhydraten 64g
Vezels 7,6g
Suiker 0,7g
Eiwit 13g

Voedingsstoffen in groene spelt:

Vitaminen:

Vitamine B

Mineralen:

Kalium, calcium, magnesium, ijzer en fosfaat

Probeer ook eens de Every.-producten met groene spelt:

DAT SMAAKT NAAR MEER

Bekijk al onze ingrediënten

Tijdelijk aanbod: 20% korting op je eerste bestelling en 15% op de volgende twee!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Geen zorgen, wij hebben ook een hekel aan spam. Je gegevens zijn veilig.