14 december 2023

Veganuary Challenge 2024: Tips voor een plantaardig dieet

Veganuary - een duurzame start voor 2024: een nieuwjaarsvoornemen dat goed is voor je gezondheid, ons klimaat en ons milieu. Doe mee aan de Eat More Plants Challenge en lees hier meer over Veganuary.

/

Wat is Veganuary??

De campagnenaam "Veganuary" is samengesteld uit de woorden "vegan" en "januari". Het idee achter deze campagne is om consumenten aan te moedigen een maand lang veganistisch te leven.

Veganuary vindt plaats sinds 2014. En het aantal deelnemers neemt elk jaar toe: volgens het campagnerapport deden in 2023 wereldwijd meer dan 700.000 mensen mee aan de uitdaging. Naast talloze beroemdheden doen ook steeds meer bedrijven mee aan de campagne. Alleen al vorig jaar werden er verschillende nieuwe producten en menu's op de markt gebracht voor Veganuary.

Wie zit er achter Veganuary?


Het idee voor Veganuary komt van de gelijknamige non-profitorganisatie, die haar oorsprong vindt in het Verenigd Koninkrijk en werd opgericht in 2014. Een leven zonder vlees en dierlijke producten? Veel mensen schrikken er nog steeds voor terug. Een puur plantaardig dieet vereist immers niet alleen een bepaalde hoeveelheid wilskracht, maar ook een heroverweging van dagelijkse gewoonten, zoals boodschappen doen en maaltijden bereiden.

Om duidelijk te maken dat een veganistisch dieet niet zo moeilijk en omslachtig is als je misschien denkt, ondersteunt de organisatie haar deelnemers minstens een maand lang met Veganuary-snacks, receptideeën en handige dagelijkse tips. Het doel is om het voor zoveel mogelijk mensen makkelijker te maken om over te stappen op een puur plantaardig dieet.

Wat zijn de voordelen van Veganuary 2024?

Een maand lang dierlijke producten opgeven is voor veel mensen zeker haalbaar. Maar wat gebeurt er na de vier weken? Ook al is het wensdenken anders, veel deelnemers zullen waarschijnlijk uiterlijk in februari weer dierlijke producten gaan eten.

Om daar achter te komen, berekende het Animal Law and Policy Program van Harvard University de collectieve impact van Veganuary van 2014 tot 2020. De verzamelde gegevens spreken voor zich: in 2020 had de campagne meer dan 100.000 ton CO2-equivalenten, meer dan 6 miljoen liter water en 3,4 miljoen dierenlevens bespaard. En dat is nog niet alles: uit een enquête bleek dat meer dan 80 procent van de deelnemers hun vleesconsumptie in de toekomst wil beperken en zelfs dierlijke producten helemaal wil vermijden.

Wil je meer redenen voor een veganistische levensstijl? Hier vind je 5 voordelen van een plantaardig dieet in ons magazine.

NAAR HET ARTIKEL

Bespaar 40% op jouw eerste bestelling

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en wees als eerste op de hoogte van nieuwe producten en interessante aanbiedingen.

Maak je geen zorgen, ook wij hebben een hekel aan spam. Jouw gegevens zijn veilig.