16 december 2023

Eat more plants: Every. x planted.

Savor 3 new, irresistible bowls crafted with plant-based chicken in collaboration with Planted. 100% natural ingredients, no additives—experience the full power of plants without sacrifice. Nourish your body deliciously, embracing a purely plant-based diet.

Eat more plants.

Het is tijd om een einde te maken aan veelvoorkomende vooroordelen! Hier lees je waarom een plantaardige levensstijl absoluut niet ontoereikend is en hoe je als plantenliefhebber een redder van het milieu kunt worden.

Ontdek de ware kracht van planten.

Steeds meer mensen kiezen voor een plantaardig dieet - om verschillende redenen: dierenwelzijn, duurzaamheid, spiritualiteit en hun eigen gezondheid. Hoewel veganisme bezig is de sprong te maken van trend naar sociale verandering, zijn er nog veel onbeantwoorde vragen. We vroegen onze community naar hun zorgen over het onderwerp veganistische voeding: vooral de zorg dat je niet voldoende voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgt is erg aanwezig. Je maakt je ook zorgen over onvoldoende eiwitinname en er zijn ook zorgen over vleesvervangers: kunstmatige smaak, overmatig bewerkt, veel toevoegingen, soja. In samenwerking met Planted hebben we nieuwe bowls met vleesvervangers gemaakt die je allround voeding bieden. Ontdek onze bowls met Planted:

Unsere Every. x planted Bowls

NU BESTELLEN

Betekent een plantaardig dieet nog steeds dat je zonder moet??

Waarom plantaardig mainstream wordt - Er bestaat een wijdverbreid misverstand dat een plantaardig dieet betekent dat je genoegen neemt met minder en voedingsmiddelen waar je van houdt moet inruilen voor flauwe, minder bevredigende versies. Niet waar! Plantaardige opties zitten niet alleen vol spannende smaken, maar ze bieden ook verschillende texturen en uitstekende gezondheidsvoordelen. Een goede vuistregel voor een plantaardig dieet is om de regenboog te eten. Hoe kleurrijker je bord, hoe beter. De voordelen zijn tweeledig. Door te experimenteren met combinaties van ingrediënten zorg je er niet alleen voor dat je de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, maar creëer je tegelijkertijd automatisch een diversiteit aan smaken en texturen.

Planten bevatten waardevolle eiwitten, complexe koolhydraten en belangrijke vetten, die we allemaal nodig hebben voor uitgebreide voeding en een gezonde en actieve levensstijl. Hierdoor krijg je ook een dosis van de schatten van de natuur: vitaminen, antioxidanten en mineralen. Het enige dat niet in planten voorkomt is vitamine B12, die moet worden aangevuld. Maar maak je geen zorgen, dat is gemakkelijk toe te voegen.

Het andere waardevolle aan plantaardige diëten is dat de hoeveelheden voedingsstoffen beter zijn afgestemd op wat ons lichaam werkelijk nodig heeft. De gemiddelde vegetariër of veganist consumeert minder cholesterol en verzadigde vetten dan een vleeseter. Dit is essentieel voor het behoud van een gezonde stofwisseling en het voorkomen van hart- en vaatziekten. Bovendien hebben plantaardige eters over het algemeen betere hoeveelheden vezels, antioxidanten, calcium, foliumzuur, magnesium en vitamine C en E, dankzij hun eclectische bron van gezonde voedingsmiddelen.

Eclectisch is hier een belangrijk woord en zou bij elke voedingskeuze van planteneters moeten staan. Dit is vooral relevant om voldoende zink, magnesium en calcium te garanderen. Dit vereist een beetje denkwerk en planning. Peulvruchten, noten en mineraalwater zijn allemaal ijzerrijke voedingsmiddelen die de nodige eigenschappen bezitten om tekorten te voorkomen. Deze kun je het beste combineren met vitamine C voor een optimale opname van deze voedingsstoffen.

Zijn plantaardige diëten een voldoende bron van eiwitten?

Plantaardig vs. dierlijk eiwit: een veganistisch dieet levert voldoende eiwit om je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te dekken.

Eiwitten zijn essentieel voor groei en overleving. Ons lichaam heeft ze nodig voor de productie van DNA, enzymen en hormonen. Alle eiwitten bestaan uit aminozuren, waarvan ons lichaam de meeste zelf aanmaakt. Deze staan bekend als essentiële aminozuren. De aminozuren die we niet zelf kunnen aanmaken, moeten we uit externe bronnen halen via onze voeding. Als er enige twijfel was dat veganisme te weinig eiwitten bevatte, wees dan gerust: alle essentiële aminozuren komen voor in planten. Dierlijke producten zijn in deze zin niet speciaal of 'rijker'. Lees meer over veganistische eiwitbronnen in ons artikel.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid proteïne is 0,8 g per kg lichaamsgewicht. Dus ruwweg 50-60g per dag per persoon. Dit is veel minder dan de gemiddelde dagelijkse eiwitinname. Er is een wijdverspreide vertekening van hoeveel proteïne we eigenlijk nodig hebben en dat dit zou moeten komen uit voedingsmiddelen zoals eieren, rood vlees, gevogelte en zuivelproducten. Als gevolg daarvan consumeren de meeste mensen in Duitsland niet alleen te veel eiwitten, maar zijn hun voedingskeuzes ook duur en schadelijk voor het milieu.

Zoals gezegd is een van de meest gestelde vragen over een plantaardig dieet of de eiwitbron voldoende is. Dit is een acuut probleem voor mensen die meer dan gemiddelde hoeveelheden eiwitten nodig hebben (zwangere vrouwen of atleten) en vrezen dat planten niet dezelfde eigenschappen kunnen leveren als vlees en zuivel. Vooral bij sporters, voor wie eiwit noodzakelijk is voor spieropbouw en uithoudingsvermogen, is deze angst groot. Bij nadere bestudering van het eiwitgehalte in planten blijkt echter dat deze bezorgdheid misplaatst en simpelweg onjuist is.

Plantaardige eiwitbronnen zijn te vinden in peulvruchten (soja, bonen, erwten, linzen), noten, zaden, groenten en granen. Hier geldt dezelfde regel: hoe diverser het assortiment of hoe kleurrijker je bord, hoe beter. Combinaties zoals peulvruchten met granen zijn dus ideaal voor een optimale opname van essentiële aminozuren door je lichaam.
Zelfs voor zulke eiwit-hongerige individuen is plantaardig eiwit een uitstekende bron van brandstof. Sterker nog, sporters die zijn overgestapt op plantaardige voeding, houden vol dat het elimineren van dierlijke producten hun prestaties heeft gestimuleerd in plaats van belemmerd. Bekijk 'Gamechangers' op Netflix. Als wij je niet kunnen overtuigen, doet Arnold Schwarzenegger dat misschien wel.

Een plantaardig dieet is dus niet alleen voldoende als eiwitbron, het is ook voedzamer dan dierlijke producten. Het maakt je sterker, sneller en gezonder. De meest natuurlijke en energiegevende bron van uithoudingsvermogen.

.

Is een plantaardig dieet beter voor de planeet?

Een 'groen' bord = groene voetafdruk. Een plantaardig dieet is niet alleen goed voor jou, het is ook enorm goed voor de planeet. Voor velen is dit geen extra reden om veganistisch te worden, het is DE reden. En het is duidelijk waarom. Het schrappen van dierlijke producten minimaliseert je ecologische voetafdruk drastisch. Het is een van de meest effectieve manieren om persoonlijk bij te dragen aan het verminderen van de klimaatcrisis.

Waarom?

Omdat het houden van vee en de productie van dierlijke producten ongelooflijk veel grondstoffen kost en schadelijk is voor het milieu.

De productie van vlees en zuivel vergt enorme stukken land en put waterbronnen uit. Wereldwijd wordt ongeveer 50% van de landbouwgrond (geschikt voor landbouw) gebruikt voor de productie van vee en dierlijke producten. Dit is een duizelingwekkend aantal en er is meer aan de hand dan je op het eerste gezicht zou denken. Het weiden en fokken van vee vormt slechts een fractie van dit gebied. Het grootste deel van deze landbouwgrond wordt gebruikt voor het verbouwen van veevoer, dat op zijn beurt weer voedsel voor ons wordt. In Duitsland wordt 60% van al het geplante graan gebruikt voor diervoeder.

Deze enorme stukken land die nodig zijn om veevoer te verbouwen, leiden tot massale ontbossing. Daardoor gaan kostbare habitats, unieke ecosystemen en zeldzame planten- en diersoorten verloren. Die biefstuk ziet er nu minder aantrekkelijk uit, nietwaar? Als alle mensen een plantaardig dieet zouden volgen, zou 70% van de landbouwgrond in de wereld een nieuwe bestemming kunnen krijgen, een gebied zo groot als het Afrikaanse continent. Laat dat even bezinken. De grootte van het Afrikaanse continent. Het is moeilijk voor te stellen hoe de wereld eruit zou zien en hoeveel gezonder de planeet zou zijn als we land dat wordt gebruikt voor diervoeding zouden hergebruiken en 'teruggeven' aan de natuur.

Soorten, habitats en prachtige delen van de wereld zouden hersteld kunnen worden, en we zouden niet eens minder goed hoeven te eten!!! De ernst van de situatie wordt nog verergerd door het feit dat dieren ongelooflijk inefficiënt zijn in het verwerken en vasthouden van de eiwitten die ze binnenkrijgen in diervoeder. Dat betekent dat we er maar een fractie van binnenkrijgen als we het binnenkrijgen. Bij koeien bijvoorbeeld wordt slechts 4% van het eiwit omgezet, wat betekent dat maar liefst 96% verloren gaat. Dit wijst op een opmerkelijke verspilling van de geïnvesteerde middelen. Het zou veel efficiënter zijn om plantaardig eiwit direct te consumeren en het tussenliggende dier te vermijden. Op die manier worden de eiwitten en voedingsstoffen direct opgenomen en kunnen de geïnvesteerde middelen behouden blijven.

De wereldwijde landbouwproductie draagt ook sterk bij aan het niveau van broeikasgassen in de atmosfeer. Ongeveer een kwart van de wereldwijde broeikasgassen wordt uitgestoten door het voedselsysteem. Het begint met het gebruik van land, het planten en verwerken van de oogst, transport, consumptie en verwijdering. Nog een reden waarom onze planeet er enorm van zou profiteren als we zouden overstappen op plantaardige voeding. Het is duidelijk dat we met elke maaltijd die we eten een keuze maken voor of tegen het milieu. Voor het geval deze feiten je nog niet genoeg afschrikken, zijn hier wat cijfers om te onderstrepen hoe belangrijk het is om de consumptie van dierlijke producten te verminderen om het milieu te beschermen.

Bij de productie van 100 gram eiwit uit erwten wordt slechts 0,4 kg CO2 uitgestoten. Om dezelfde hoeveelheid eiwit uit rundvlees te halen, zou de uitstoot 90x hoger zijn, namelijk 35 kgCO2.

De tekenen zijn duidelijk.

Het verminderen van je vlees- en zuivelconsumptie heeft een enorme impact op het milieu. Elke voedselkeuze die we maken heeft gevolgen en het is aan ons om te beslissen wat belangrijker is. Zoals we hier hebben uitgelegd, zijn er vrijwel geen redenen waarom we niet allemaal zouden overstappen en de escalerende klimaatcrisis zouden helpen verzachten. Als je erover nadenkt, is het echt geen grote vraag. We hebben je de voordelen van plantaardig eten uitgelegd, zowel vanuit gezondheids- als milieuperspectief, en laten we eerlijk zijn, ze zijn afzonderlijk behoorlijk overtuigend en gecombineerd onweerlegbaar. Als plantaardige opties je betere voeding geven, je beter beschermen tegen ziektes en vaak beter smaken dan vleesopties, dan heb je echt geen excuus meer. Zelfs jij, atleten, de wetenschap is binnen, je weet dat je die biefstuk kunt opgeven en nog steeds een PB kunt maken. Individuele verandering is al een geweldige bijdrage. Maar als we onze vrienden en familie kunnen overtuigen en ervoor kunnen zorgen dat deze verandering blijvend is, dan kunnen we misschien 's nachts makkelijker slapen in de wetenschap dat we echt proberen om van de wereld een betere, groenere plek te maken.

Wat heeft de toekomst in petto

Voedselinnovatie ziet er easy peasy uit! Lees waarom erwten het vlees van de toekomst zijn.

De redenen waarom we allemaal zouden moeten kiezen voor vleesalternatieven zijn uiteenlopend. Wil je je vleesconsumptie verminderen? Ben je plantaardig, maar mis je de smaak van vlees? Eet je graag vlees, maar ben je toch nieuwsgierig om iets nieuws te proberen? De markt voor vleesvervangers is h-o-t.

Er duiken voortdurend nieuwe opties op, met onmerkbare verschillen tussen het echte vlees en de plantaardige optie. Producten op basis van soja staan op de eerste plaats als het meest gevestigde en populaire vleesalternatief. De vleesconsumptie in Duitsland daalt geleidelijk en andere vleesalternatieve eiwitbronnen zoals haver krijgen meer aandacht. Ontdek hier meer over veganistische vleesalternatieven.

Het probleem: de meeste vleesalternatieven zijn sterk bewerkt en bevatten veel additieven en smaakversterkers om het originele product perfect na te bootsen. Wij hebben een manier gevonden om deze te vermijden.

De oplossing: erwten! Deze kleine groene krachtboon heeft opmerkelijke capaciteiten om de smaak, kleur en textuur van vlees na te bootsen. Bovendien zijn erwten duurzamer dan de meeste plantaardige eiwitbronnen. Dit komt omdat ze lokaal verbouwd kunnen worden en geen lange transportwegen nodig hebben. Al tijdens de groeifase hebben erwten klimaatbeschermende eigenschappen doordat ze minder kunstmest nodig hebben en stikstof uit de grond binden. Erwtenmeel gecombineerd met koolzaadolie, water, hitte en druk kan een vleesalternatief creëren dat volledig vrij is van additieven. Extra bonuspunt: vitamine B12 wordt vaak toegevoegd aan erwten'vlees' om de aanvoer van deze kritieke voedingsstof te garanderen.

Plantaardig leven betekent natuurlijk en smaakvol welzijn!!

Waarom vertellen we je dit? We hebben heel spannend (en lekker) nieuws. Samen met de Zwitserse fabrikant Planted hebben we drie nieuwe producten voor je gemaakt. Planted produceert 100% natuurlijke dierlijke eiwitalternatieven. Deze zijn voedzaam, vrij van toevoegingen en volledig plantaardig. We willen je bewijzen hoe makkelijk (en lekker) het is om een plantaardig dieet te volgen.

We hebben drie klassieke maaltijden genomen en ze opnieuw geïnterpreteerd met een Every twist. Een heerlijke mix van verse groenten, plantaardige kip en aanvullende kruiden: Bami Goreng, Tikka Masala, Red Curry and Umami Rice.

Onze bowls zijn net zo lekker als natuurlijk en voedzaam. We wilden garanderen dat iedereen - ongeacht zijn of haar dieetkeuze - een Elke optie had die hun trek bevredigde!

Trakteer jezelf op een van onze nieuwe kommen en overtuig jezelf. Ontdek onze hele collectie hier!

.

Bespaar tot 200€ op je eerste 3 bestellingen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van nieuwe producten en acties.

Geen zorgen, wij hebben ook een hekel aan spam. Je gegevens zijn veilig.